Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Obvestilo o uvedbi KLASIUS-a

Zavod RS za zaposlovanje je pri evidentiranju izobrazbe pričel uporabljati KLASIUS.

9.1.2014

1.1.2014 je Zavod RS za zaposlovanje prešel na uporabo Klasifikacijskega sistema izobraževanja in usposabljanja (KLASIUS), ki je nadomestil Šifrant poklicne in strokovne izobrazbe ZRSZ. Prehod na KLASIUS ne pomeni le prehoda na uporabo klasifikacije, ki je nacionalni standard, ampak odpira tudi možnost povezovanja s koncepti in standardi, ki jih uporablja in razvija mednarodna skupnost (predvsem Evropska unija).

KLASIUS je obvezen nacionalni standard za razvrščanje izobraževalnih programov in izobraževalnih nazivov. Sestavljata ga dve klasifikaciji:

  • KLASIUS-SRV, ki razvršča izobraževalne programe in nazive glede na segment (temeljno stopenjsko izobraževanje, nacionalne poklicne kvalifikacije, dopolnilno izobraževanje), raven (npr. srednja poklicna izobrazba, doktorat znanosti) ter vrsto, s pomočjo katere se podrobneje razvrščajo izobraževalni programi in nazivi znotraj segmenta in ravni (npr. visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja), magistrska izobrazba (2. bolonjska stopnja)).  
  • KLASIUS-P pa razvršča izobraževalne programe in nazive glede na področje (npr. gradbeništvo, ekonomija, medicina).

Zaradi nove klasifikacije se je spremenil način iskanja prostih delovnih mest in kandidatov za zaposlitev po izobrazbi, hkrati pa tudi razvrščanje prostih delovnih mest na preglednicah. ZRSZ predlaga, da pri njihovih objavah poleg iskanja po kriteriju izobrazbe, ki odslej daje manj natančne rezultate, uporabite tudi kriterij iskanja po poklicu.

 

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

 

Nazaj