Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Jubilejni 20. Gregorjev sejem

Jubilejni 20. Gregorjev sejem

11.3.2014 - V kmetijski zadrugi Krka zaključujejo priprave na 20. Gregorjev sejem, ki bo potekal od 14. do 16. marca. Kot se za jubilejni sejem spodobi se bo predstavilo rekordno število razstavljalcev, sejem bo spremljal bogat program ter dobrodelna akcija »Ker zdravo jem, na Gregorjev sejem grem«, v sklopu katere bodo 21 šolam podarili jabolka iz integrirane pridelave. Gregorjev sejem bo ta petek ob 11. uri odprl minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan.

»Ker zdravo jem, na Gregorjev sejem grem«, 14. - 16. marec 2014, Graben, Novo mesto

»Namen tradicionalne sejemske prireditve, ki je bila prvič organizirana leta 1995 pred Agroservisom v Žabji vasi, kasneje pa smo jo preselili na Graben, ostaja isti,  to je promocija naše zadruge ter spodbujanje razvoja kmetijstva v regiji ter izmenjava znanj, izkušenj in novosti ter seznanjanje s trendi na področju kmetijstva, » pravi direktor KZ Krka Jurij Volčina.

Že vse od prvega sejma so si v KZ Krka prizadevali, da bi Gregorjev sejem postajal iz leta v leto boljši, večji in bogatejši. Če so pred dvema desetletjema  imeli 50 razstavljavcev na le  6.000 kvadratnih metrih razstavnih površin pa se letos lahko pohvalijo z več kot 220 razstavljalci, ki bodo svoje izdelke in storitve predstavili na več kot 23.000 kvadratnih metrih  zunanjih in pokritih površin. Znotraj izboljšav sejemske infrastrukture so zato povečali obseg pokritega sejemskega prostora, nekaj površin pa so dodatno asfaltirali.

»Jubilejni 20. Gregorjev sejem bo predvsem zaradi okrogle obletnice v vseh pogledih največji in najbogatejši doslej, « je povedal direktor trženja v KZ Krka Klemen Kirn. V pestrem spremljajočem glasbeno-zabavnem programu se bodo na odru zvrstili številni znani glasbeniki in glasbene skupine:  Tanja Žagar, Dejan Vunjak, ansambel Nalet, ansambel Navihani muzikanti, ansambel Prva Liga, ansambel Potep, ansambel Šantej, skupina Gadi, ansambel Brežiški flosarji, ansambel Veseli Dolenjci,

ansambel Ceglar, ansambel Petka, ansambel Tik tak ter Mama Manka. V sklopu sejma bo v petek v času od 17. do 22. ure potekalo snemanje televizijske oddaje Gostilna pr'Francet , kjer bo nastopilo ducat glasbenih gostov, vstop za ogled oddaje pa bo prost.   

Gregorjev sejem pomeni prvi spomladanski sejem, zato bodo velik poudarek namenili strokovnim vsebinam. V petek organizirajo predavanje za govedorejce »Boljša silažna koruza, večja prireja mleka in mesa«, z Jožetom Moharjem iz podjetja Agrosaat in predavanje »Vodenje prehrane ob pomoči kontrole prireje mleka«, ki ga bo vodil Matija Mis iz podjetja Jata Emona. V soboto pripravljajo predavanja za vinogradnike »Zakonodajne zahteve za prodajo vina s poudarkom na spremembah Zakona o vinu«, predavatelj bo  Andrej Bajuk iz KGZS Zavod Novo mesto. V nedeljo  bodo organizirali predavanje za pridelovalce in vrtičkarje »Domača pridelava semen« s priznano strokovnjakinjo Mišo Pušenjak, svetovalko za zelenjadarstvo iz KGZS Zavod Maribor.

V KZ Krki se zavedajo, da so nosilci razvoja kmetijske stroke v dolenjski regiji, zato bodo na Gregorjevem sejmu poskrbeli ne samo za informiranje in izobraževanje pridelovalcev ter potrošnikov temveč tudi za poučno zabavo najmlajših. Zanje so pripravili posebno učno pot po Gregorjevem sejmu, ustvarjalne delavnice in tekmovanje za najboljšo »zelenjadarsko« risbico.

Obiskovalce bodo poskušali pritegniti z informacijo, kako pripraviti okusno zdravo kosilo iz zelenjave in sadja iz integrirane pridelave.  V ta namen se bo v nedeljo, 16. marca 2014 ob 10. uri pridružila Martina Žibrat iz oddaje »Gostilna išče šefa« in obiskovalcem v živo pripravljala jedi. V treh dneh pričakujejo v KZ Krka čez 30.000 obiskovalcev iz vse Slovenije.  Vsi obiskovalci, ki bodo izpolnili veljavno vstopnico, bodo sodelovali v žrebanju za glavno nagrado,  avto Škoda Citigo. Javno žrebanje bo  v nedeljo ob 17.30 v sejemskem šotoru. Gregorjev sejem bo sicer vse tri dni odprt od 9. do 18. ure.

Svečana otvoritev sejma bo v petek, 14. marca 2014 ob 11. uri, ko bo obiskovalce pozdravil minister za kmetijstvo in okolje, mag. Dejan Židan, ki bo 20. Gregorjev sejem tudi uradno odprl, skupaj z direktorjem KZ Krke, Jurijem  Vončino, županom Mestne občine Novo mesto,  Alojzijem Muhičem in predsednikom Zadružne zveze Slovenije, Petrom Vriskom.

KZ Krka je največji odkupovalec zelenjave in sadja iz integrirane pridelave v Sloveniji. »Lani smo kljub slabim vremenskim razmeram v začetku leta odkupili dobrih 3.000  ton sveže zelenjave, kar je nekaj manj kot leto poprej.  Zadovoljni smo, da je bilo povpraševanje po vrtninah veliko in smo uspeli prodati vse pridelane količine, ki so dosegale visoke standarde kakovosti integrirane pridelave, « je povedal Kristjan Bukovec, vodja enote Kmetijstvo. »V letošnjem letu verjamemo v zgodnjo sezono obiranja zelenjave in s tem obilno letino, zato planiramo odkup 3.500 ton zelenjave in sadja iz integrirane pridelave. Prve količine solate kristalka pričakujem že konec meseca aprila, « še dodaja Bukovec. Glede na interes pridelovalcev zelenjave bodo povečali število dobaviteljev, območje odkupa pa razširili še izven Dolenjske, v Belo Krajino ter na okolico Ljubljane in Grosuplja.

Vabljeni na »Svež okus pomladi – Gregorjev sejem«.

Več o sejmu >

Nazaj