Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

2. delavnica predstavnikov gospodarstva v Razvojnem svetu kohezijske regije VZHODNA in ZAHODNA Slovenija

15.7.2014 - Državna sekretarka Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) Andreja Kert se je 14. 7. 2014 v Novem mestu udeležila 2. delavnice Predstavnikov gospodarstva v Razvojnem svetu kohezijske regije VZHODNA in ZAHODNA Slovenija, v organizaciji Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine.

Na delavnici, ki je potekala v konstruktivnem vzdušju, je državna sekretarka predstavila dopolnitve Partnerskega sporazuma, nato pa s predstavniki gospodarstva izmenjala stališča glede povezovanja inštitucij znanja, gospodarskih družb in regij v novi finančni perspektivi. Ta bo med drugim omogočala tudi kombiniranje različnih skladov in dopolnjevanje s programi COSME, ki je namenjen MSP, in HORIZON, največji program EU za raziskave in inovacije.

Ključne dopolnitve, ki so bile izpostavljene na razvojnih svetih kohezijskih regij se nanašajo na lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost (Community-Led LocalDevolopment – CLLD), ki bo sofinanciran tudi iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, in sicer za področja povečanje konkurenčnosti MSP, podpora prehodu na gospodarstvo z nizkimi emisijami ogljika v vseh sektorjih in ohranjanje in varstvo biotske raznovrstnosti.

SVRK še pričakuje, da bo končni predlog Partnerskega sporazuma vlada obravnavala do konca julija 2014. Po potrditvi na vladi bo končni dokument posredovan tudi Evropski komisiji.

Nazaj