Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Srečanje ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca z gospodarstveniki Dolenjske in Bele krajine

Srečanje ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca z gospodarstveniki Dolenjske in Bele krajine

17.4.2015 - Danes se je na obisku Dolenjske in Bele krajine mudil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec s sodelavci. V soorganizaciji Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije in Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine se je srečal z več kot dvajsetimi predstavniki regijskega gospodarstva in jim predstavil aktivnosti gospodarske diplomacije ter pomoč, ki jo lahko ministrstvo nudi pri promociji slovenskega gospodarstva v tujini.

Minister Erjavec je v pogovoru z gospodarstveniki poudaril, da gospodarska diplomacija ostaja ena izmed prioritet slovenske zunanje politike. Pri tem je izpostavil, da je pri izrazito izvozno naravnanem trgu, kot je slovenski, aktivna in organizirana gospodarska diplomacija nujno orodje za večjo učinkovitost na področju izvoza in tujih neposrednih naložb. Zagotovil je, da si Ministrstvo za zunanje zadeve tako v okviru notranjih služb, kakor tudi preko diplomatsko - konzularne mreže, prizadeva nuditi tiste vrste pomoči, ki jo podjetja potrebujejo. Prav tako bo ministrstvo usmerilo aktivnosti v razširitev obstoječe diplomatske mreže v tujini, pri čemer bo nedvomno upoštevalo tudi interese slovenskega gospodarstva. Ob tem pa je opozoril tudi na to, da morajo svojo nalogo v tem dialogu opraviti tudi podjetja sama.

Predstavniki ministrstva s področja gospodarske diplomacije so podrobneje predstavili glavne aktivnosti ministrstva, okvir delovanja slovenskih diplomatskih predstavništev v tujini ter načrtovane letošnje aktivnosti slovenskih najvišjih predstavnikov v tujini z gospodarskimi delegacijami. 

V svoji predstavitvi je direktor GZDBK Tomaž Kordiš izpostavil pomen dolenjsko-belokranjske regije za slovensko gospodarstvo, saj je prav naša regija tista, ki ima največji vpliv na slovenski izvoz. Ministru Erjavcu je predstavil zahteve regije za nadaljnjo gospodarsko rast:

  • izgradnja 3. razvojne osi,
  • sistemski pristop za nastop na tujih trgih,
  • zagotovitev učinkovitega investiranja sredstev EU,
  • povečanje obsega tujih investicij v BDP. 

V nadaljevanju srečanja je potekal pogovor med ministrom in prisotnimi gospodarstveniki.

Nazaj