Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija za ravnanje s človeškimi viri

V javni razpravi predlog Zakona o napotitvi delavcev na delo

V javni razpravi predlog Zakona o napotitvi delavcev na delo

27.1.2016 - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo predlog Zakona o napotitvi delavcev na delo. Predlog ureja izdajanje obrazcev A1, zagotavlja zaščito napotenih delavcev in preprečuje nelojalno konkurenco med delodajalci.

Predlog zakona na enem mestu ureja vsa področja povezana z napotitvami delavcev na delo v okviru čezmejnega izvajanja storitev. Poleg že sedaj prenesene Direktive iz leta 1996 o napotitvi delavcev na delo v slovenski pravni red prenaša tudi t. i. izvedbeno direktivo iz leta 2014 in ureja izvajanje uredb EU, ki se nanašajo na koordinacijo sistemov socialne varnosti.

Predlog ureja tako pogoje napotitve delavcev tujih delodajalcev na delo v Sloveniji ter obveznosti tujih delodajalcev kot tudi pogoje napotitve delavcev slovenskih delodajalcev na delo v tujino ter s tem povezane obveznosti slovenskih delodajalcev.

Posebna pozornost je namenjena ureditvi področja izdaje obrazcev A1. Obrazec A1 je evropsko potrdilo o socialnem zavarovanju, ki dokazuje, da je napoteni delavec vključen v socialna zavarovanja. Trenutno se obrazci A1 izdajajo že pod pogojem, da je delavec 30 dni vključen v obvezna socialna zavarovanja. Zakon ta pogoj spreminja v smislu zahteve, da gre pri tem za vključitev za polni delovni čas. Dodatno pa z namenom preprečevanja zlorab zakon določa pogoje, ki jih mora za izdajo obrazca A1 izpolnjevati delodajalec. Do obrazcev A1 bodo po novem predlogu upravičeni delodajalci, ki poslujejo že vsaj 3 mesece in zaposlujejo najmanj 3 delavce za polni delovni čas, ne napotujejo hkrati več kot 70-odstotkov svojih delavcev, niso na seznamu nepredlagateljev obračuna davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nimajo neporavnanih davčnih obveznosti do države ter niso uvrščeni na seznam delodajalcev z negativnimi referencami.

V dosedanji praksi opažamo, da je del napotitev delavcev iz Slovenije v druge države članice EU posledica zlorabe slovenske zakonodaje in zakonodaje EU, ki ureja to področje, ter izrabe zakonskih praznin, še zlasti v primerih t. i. slamnatih podjetij. To so podjetja, ki v Sloveniji praviloma sploh ne opravljajo nobene dejavnosti in nimajo prometa ali pa opravljajo le nekatere upravljavske funkcije. V praksi se izkaže, da izkoriščajo položaj Slovenije kot članice EU, da pod krinko prostega pretoka opravljanja storitev, državljanom tretjih držav (najpogosteje državljanom Bosne in Hercegovine) omogočajo delo v državah članicah EU (najpogosteje Nemčiji) brez delovnega dovoljenja v tej državi, ki bi ga ti državljani sicer zelo težko pridobili.

Predlog zakona je usmerjen v preprečevanje napotovanja s strani t.i. slamnatih podjetij in podjetij, katerih izključni namen je napotovanje in prepuščanje delavcev, saj se kaže velika potreba po ureditvi tega področja, na kar opozarjajo sindikati in pristojni organi drugih držav članic EU. Zakon vsebuje tudi določbe o sodelovanju med državami članicami EU na področju napotenih delavcev ter v tem kontekstu ureja tudi čezmejno izvrševanje kazni, naloženih delodajalcem, ki napotujejo delavce na delo v nasprotju s predpisi.

Predlog Zakona o napotitvi delavcev na delo >

Za namen priprave skupnega stališča vaše komentarje in pripombe zbiramo do vključno 20. 2. 2016 na e-naslovu gzdbk@gzdbk.si

 

Foto: khunaspix/freedigitalphotos.net

Nazaj