Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Komentar GZS

Podpora gospodarstva - kako, če pa dodatno obremenjujete gospodarstvo?

3.6.2016

Objavljamo komentar Gospodarske zbornice Slovenije:

Minister Mramor je danes označil zahteve in legitimne predloge gospodarstva po znižanju nenormalno visokih davčnih bremen delodajalcev za želje, ki se lahko uresničijo šele po letu 2020. In to kljub obljubam politike, da gospodarstva ne bodo dodatno obremenjevali! Ali 60 milijonov evrov in več obremenitev za gospodarstvo samo iz naslova predlaganega dviga davka na dohodke pravnih oseb ni dodatna obremenitev?

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je ministrstvo za finance že večkrat opozorila, da naj ne zavaja javnosti o podpori gospodarstva ministrovemu predlogu davčnega prestrukturiranja. Danes je bilo na Forumu obrti in podjetništva jasno sporočeno, da tudi Obrtno podjetniška zbornica Slovenije kot ena izmed reprezentativnih predstavnikov gospodarstva, zavrača izjave finančnega ministra o usklajenosti pri predlogu davčnega prestrukturiranja. Ministrstvo za finance trdi, da ne more znižati davčnih stopenj, ker mora znižati proračunski primanjkljaj. Pri tem pa zamolči dejstvo, da je naša javna poraba nadpovprečna v primerjavi z ostalimi članicami EU. Kar 620 milijonov evrov bi namreč morali znižati našo javno porabo, da bi se lahko primerjali s povprečjem v EU.

Obstaja dovolj primernejših virov za polnjenje lukenj v javnih blagajnah, poleg tega pa tudi možnosti za znižanje javne porabe (Več o tem vskupnem predlogu GZS in ZDSS glede davčne reforme).  Prihranek v višini 100 milijonov evrov bi pomenil le 0,6 odstotka slovenske javne porabe.

Ministrstvo sicer predlaga določene ukrepe za zvišanje plač zaposlenih v zasebnem in javnem sektorju in v tem delu sledi ciljem predloga GZS in Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije (ZDSS), vendar na drugi strani vpeljuje nove obremenitve, ki bodo dodatno demotivirale investicije. Manj investicij pomeni manj zaposlitev in manj delovnih mest, pa tudi manj denarja za javne blagajne že v bližnji prihodnosti, kot bi ga lahko bilo, če bi se Vlada RS lotila resne in občutne davčne reforme.

 

Nazaj