Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Zakonodaja

Spremembe ZGD-1J v javni obravnavi do 15. 7. 2016

Spremembe ZGD-1J v javni obravnavi do 15. 7. 2016

29.6.2016 - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravilo predlog sprememb in dopolnitev Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1J) in ga posredovalo v javno obravnavo, ki bo trajala do 15. 7. 2016.

V predlog ZGD-1J so prenesene zgolj obvezne določbe direktive Direktiva 2014/95/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 22. oktobra 2014 glede razkritja nefinančnih informacij in informacij o raznolikosti nekaterih velikih podjetij in skupin. S tem se določi obveznost za velike družbe, ki so subjekti javnega interesa in katerih povprečno število zaposlenih je večje od 500, da v poslovnem poročilu priložijo tudi izjavo o nefinančnem poslovanju. Izjava o nefinančnem poslovanju se nanaša na preteklo obdobje poslovanja in vsebuje podatke o okoljskih, socialnih in kadrovskih zadevah, spoštovanju človekovih pravic ter zadevah v zvezi z bojem proti korupciji in podkupovanju.

Dopolnjuje se tudi določba 15. člena ZGD-1, ki ureja uporabo imena »Slovenija«. S predlagano spremembo se v skladu z nomotehničnimi smernicami podrobneje uredita diskrecijska pravica Vlade RS, ki odloča o uporabi imena »Slovenija«  ter preklic dovoljenja.

V zvezi z obvezno uporabo slovenskega jezika v družbah se z novelo vzpostavlja prejšnje stanje – Inšpektorat RS za delo izvaja nadzor nad to določbo, hkrati pa je ponovno določen tudi prekršek za kršitev te določbe. 

V okviru druge faze implementacije Direktive 2012/17/EU o povezovanju centralnih in trgovinskih registrov, ter registrov družb, je potrebno v ZGD-1 v poglavje o čezmejnih združitvah prenesti 13. člen Direktive 2005/56/ES, ki določa obveznost registra, ki nastane s čezmejno združitvijo, da prek sistema povezovanja registrov uradno obvesti registre družb, udeležene v čezmejni združitvi, o začetku veljavnosti čezmejne združitve.

Z namenom preprečevanja uporabe besed v firmi, ki utegnejo spraviti v zmoto glede vrste in obsega poslovanja, ter zamenjave druge osebe ali kršitve pravic drugih oseb, se na novo določi prekršek za uporabo imena firme, ki je v nasprotju s 13. členom ZGD-1.

Vaše predloge in pripombe sprejemajo do 15. 7. 2016 na e-naslovu gp.mgrt@gov.si.

Vir: MGRT

Foto: Naypong/freedigitalphotos.net

Nazaj