Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

MGRT IN SID banka predstavila uspešno sodelovanje na področju ukrepov finančnega inženiringa

14.7.2016 - v torek, 13. 7. 2016, sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SID banka na novinarski konferenci predstavila uspešno sodelovanje na področju ukrepov finančnega inženiringa.

V prvih štirih mesecih delovanja novega (tretjega) posojilnega sklada za razvoj malih in srednje velikih podjetij je SID banka prejela že 54 vlog za posojila v skupni vrednosti kar 72 milijonov evrov ter odobrila že za 18 milijonov evrov kreditov. V okviru drugega posojilnega sklada za MSP pa je odobrila že 679 kreditov v skupni vrednosti 157 milijonov evrov.

SID – Slovenska izvozna in razvojna banka, d. d., Ljubljana in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS tako nadaljujeta uspešno sodelovanje, ki sta ga na področju ukrepov finančnega inženiringa začela že leta 2011. »Ker je tudi v pokriznem času še vedno precejšnje pomanjkanje kapitala v slovenskih podjetjih, je posojilni sklad za razvoj MSP namenjen prav prezadolženim, a perspektivnim in zdravim podjetjem. Z izvajanjem programov razvojnega financiranja MSP tako skupaj pomembno prispevamo k razvoju slovenskega gospodarstva,« je dejal državni sekretar na MGRT mag. Aleš Cantarutti.

Skupna vrednost vseh finančnih storitev Skupine SID banka v letu 2015 ostaja visoka, in sicer 8,3 milijarde evrov. »Finančne storitve Skupine SID banka so tako samo lani podprle 1.844 slovenskih podjetij in omogočile 7,5 milijarde evrov dodatne prodaje slovenskih podjetij, 3 milijarde evrov bruto domačega proizvoda, 3,5 milijarde evrov izvoza in skoraj 18.000 novih delovnih mest,« je poudaril predsednik uprave SID banke mag. Sibil Svilan.

Skupina SID banka je s svojimi storitvami navzoča že v 104 državah sveta in s 5,7 milijarde evrov zavarovanih izvoznih poslov v letu 2015 pokriva 20 odstotkov vsega slovenskega izvoza.

Po preliminarnih podatkih je 31. maja 2016 bilančna vsota SID banke znašala 2,8 milijarde evrov, dobiček iz rednega poslovanja 15,7 milijona evrov (čisti dobiček 13 milijonov evrov), stanje danih kreditov pa poldrugo milijardo evrov (od tega 60 odstotkov bankam in 40 odstotkov podjetjem).

SID banka nadaljuje razvijanje novih programov financiranja, ki odgovarjajo na najbolj pereče aktualne težave slovenskih podjetij znotraj ugotovljenih tržnih vrzeli. Tako je letos v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo vzpostavila že tretji posojilni sklad, ki deluje po načelu finančnega inženiringa – t.j. kombiniranju bančnih (povratnih) in javnih sredstev. Sklad je začel delovati marca, namenjen pa je podkapitaliziranim malim in srednje velikim podjetjem, ki so »uveljavljena na trgu, perspektivna, mednarodno usmerjena ter imajo velik potencial širjenja obsega poslovanja in ustvarjanja dodane vrednosti. Glavne prednosti teh razvojnih posojil so dolge ročnosti, dolg moratorij na odplačilo glavnice, lažje zavarovanje kreditov in ugodne obrestne mere, ki so praviloma nižje od tržnih, zato imajo ti krediti status dovoljene državne pomoči oziroma pomoči de minimis,« je pojasnil predsednik uprave SID banke mag. Sibil Svilan. Interesa MSP-jev po teh kreditih je zelo veliko, saj je v samo štirih mesecih delovanja v SID banko prispelo že 54 vlog v skupni vrednosti 72 milijonov evrov, od katerih jih je bilo devet (v skupni vrednosti 18 milijonov evrov) že odobrenih.

»Ob pripravi tega programa je bilo za ministrstvo ključno, da se zapolni vrzel dostopa do dolgoročnih virov financiranja za podkapitalizirana mala in srednje velika podjetja. Ti krediti jim bodo omogočili uspešno prestrukturiranje, povečanje naložbenih aktivnosti in nadaljnji razvoj,« je povedala generalna direktorica direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS dr. Sabina Koleša.

Poleg omenjenega posojilnega sklada za razvoj MSP, SID banka skupaj z MGRT izvaja še dva druga sklada.

Posojilni sklad za MSP, ki deluje že tretje leto, je prav tako namenjen malim in srednje velikim podjetjem, in sicer za financiranje tekočega poslovanja, naložb in zaposlovanja ter razvoja, raziskav in inovacij. Doslej je SID banka iz tega sklada odobrila že 679 kreditov v skupni vrednosti 157 milijonov evrov.

V okviru posojilnega sklada za tehnološko-razvojne projekte, ki je namenjen financiranju razvojnih projektov podjetij vseh velikosti, pa je bilo doslej odobrenih 24 kreditov v skupni vrednosti 116 milijonov evrov.

Vzpostavitev posojilnih skladov, ki delujejo po načelu finančnega inženiringa, pomeni pomemben ekonomski mejnik prehoda iz nepovratnih oblik sofinanciranja projektov v povratne oblike financiranja podjetij. Do konca leta 2016 si bo SID banka prizadevala v okviru posojilnih skladov podpreti čim več projektov slovenskih podjetij in predvsem prispevati k ustvarjanju novih delovnih mest.

 

Vir: MGRT

Nazaj