Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Zakonodaja

Zakon o vajeništvu (ZVaj)

Zakon o vajeništvu (ZVaj)

24.5.2017 - Objavljen v Uradnem listu RS št. 25/2017 z dne 19. 5. 2017, veljati začne 3. 6. 2017, uporabljati se začne 3. 12. 2017.

Državni zbor je maja potrdil Zakon o vajeništvu (ZVaj), s katerim se v Sloveniji uveljavlja možnost vajeništva za osebe, ki so dopolnile 15 let. Kot izhaja iz predloga ZVaj, je zakonodajalec pri oblikovanju predloga sledil s strani Evropske komisije opredeljeni strategiji za zmanjševanje brezposelnosti in socialne izključenosti mladih. Obenem pa naj bi se tako zadostilo potrebam delodajalcev, ki bi lahko poskrbeli za usklajenost izobraževanja z njihovimi potrebami že v zgodnjih fazah rasti in oblikovanja mlajših kadrov.

Skladno z ZVaj bo vajenec: (i) dijak, ki se izobražuje po izobraževalnem programu za pridobitev srednje poklicne izobrazbe, ki se izvaja v vajeniški obliki izobraževanja; ter (ii) oseba, ki se izredno izobražuje, brezposelna ali zaposlena oseba z namenom pridobitve srednje poklicne izobrazbe, zaradi prekvalifikacije ali nadaljnjega poklicnega in strokovnega izobraževanja. ZVaj tako predvideva tudi posebne oblike vajeništva – ne zgolj za mlade, za katere so določene pravice in obveznosti urejene posebej.

Čeprav vajenec ni delavec, je vseeno upravičen do plačila vajeniške nagrade (razen ob predpisanih izjemah) in izenačen z delavci pri delodajalcu v primeru povračil stroškov prehrane in prevoza, stroškov v zvezi s službeno potjo in terenskega dodatka. 

ZVaj določa, da obremenitev vajenca lahko znaša največ 8 ur dnevno in 36 ur tedensko. Vajenec in delodajalec razmerje uredita s pogodbo o vajeništvu, ki jo registrirata pri pristojni zbornici. Da delodajalec sploh lahko ponudi učno mesto, mora za ta namen izpolnjevati z zakonom predpisane pogoje. Delodajalec, pristojna zbornica in šola izvajalka izobraževalnega programa sklenejo učni načrt, v katerem je opredeljeno praktično usposabljanje z delom vajenca in izobraževanje v šoli, časovna razporeditev usposabljanja ter način obveščanja in sodelovanja pri zaključnih izpitih.

V primeru kršitve pravic iz naslova vajeništva mora vajenec delodajalca najprej opozoriti na kršitve iz pogodbe o vajeništvu oz. kršitve pravic iz tega razmerja in pozvati na odpravo kršitev v roku osmih delovnih dni od prejema zahteve za odpravo kršitev. Po poteku tega roka ima vajenec možnost pravice uveljavljati neposredno pred pristojnim delovnim sodiščem ali pa zahtevo najprej odstopiti v obravnavanje pristojni zbornici. Inšpekcijski nadzor nad določbami ZVaj izvajata inšpektorata za delo in izobraževanje.

ZVaj stopi v veljavo petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije (3. 6. 2017), uporabljati pa se bo pričel 3. 12. 2017. Dogovorjeno je, da se poskusno prične z uvajanjem vajeništva že v šolskem letu 2017/2018 za štiri programe: orodjar, mizar, gastronom/hotelir in kamnosek. V letošnjem letu pričakujemo vsaj en cel oddelek vajencev za program orodjar ter manjše število vajencev za ostale programe, pri čemer je potrebno upoštevati, da zaradi dolge procedure sprejema zakona, otroci in starši niso bili dovolj obveščeni o tej možnosti.

Vir: Odvetniška pisarna Fabiani, Petrovič, Jeraj, Rejc; GZS

Nazaj