Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Infrastruktura - 3. razvojna os

Minister Gašperšič z UO GZDBK o južnem delu 3. razvojne osi

Minister Gašperšič z UO GZDBK o južnem delu 3. razvojne osi

27.6.2017

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič se je danes popoldne na povabilo upravnega odbora Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine udeležil 52. seje in predstavil aktivnosti na južnem delu 3. razvojne osi za leti 2017 in 2018.

Po ministrovih besedah bo DARS v prvi fazi gradil priključek na avtocestno omrežje z navezovalnim krakom. S tem se bo na avtocesto direktno navezal pomemben poslovni del Novega mesta (Osredek – Revoz). Sledila bo gradnja odseka od Osredka preko Pogancev do priključka Maline.

Za odsek AC A2 – Maline je za izdelavo projektne dokumentacije, vključno z izvedbo vseh zahtevanih raziskav, izbran izvajalec za natečajno rešitev mostov preko Krke. Pričenjajo se postopki za pridobivanje okoljevarstvenega soglasja, v teku sta postopek za izbiro cenilcev nepremičnin in parcelacije zemljišč. Za odsek od Osredka do priključka Maline je v pripravi razpis za študijo možnih scenarijev izgradnje nove cestne povezave. Natančna dinamika financiranja zadnjih dveh etap bo opredeljena s šest letnim operativnim planom, ki bo s strani vlade sprejet na osnovi Nacionalnega programa razvoja prometa v RS. Izgradnja dveh etap naj bi bila zaključena najkasneje do leta 2022.

Za odsek Maline – Metlika (Črnomelj) se izdeluje DPN, za odsek od Črnomlja do Vinice pa se izdelava DPN še ni pričela.

Minister je tudi povedal, da je priprava potrebne dokumentacije in izvedba vseh aktivnosti za posodobitev obstoječe cestne povezave Maline – meja RH predvidena do leta 2021, izvedba v letu 2022, na odseku od Črnomlja do Vinice pa po letu 2022.

Izgradnja dvopasovne zahodne obvoznice Novo mesto je predvidena po dokončani gradnji do Malin. Dinamika poteka projekta bo podrobneje opredeljena v operativnem načrtu.

 

Vir: MZI

 

 

Nazaj