Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Gazela 2017

Dolenjsko-posavska gazela 2017 je podjetje ADRIA DOM, d. o. o.

Dolenjsko-posavska gazela 2017 je podjetje ADRIA DOM, d. o. o.

21.9.2017 - Družba Dnevnik, d. d., je na včerajšnji slovesni razglasitvi v Šolskem centru Novo mesto razglasila drugega finalista v izboru Slovenska gazela 2017. Metodološka komisija je za gazelo dolenjsko-posavske regije 2017 izbrala Črnomaljsko podjetje Adria Dom, proizvodnja mobilnih domov, d. o. o., z odlično boniteto A1++. Nominiranca dolenjsko-posavske regije sta bili tudi podjetji BOS GRUBAR, kovinarska proizvodnja, d. o. o., in ISKRA PIO, proizvodnja industrijske opreme, d. o. o., obe iz Šentjerneja.

Kratka predstavitev prvega finalista

Adria Dom je črnomaljska gazela, ki je avgusta zaokrožila 15-letnico delovanja, zadnja tri leta jo vodi Marta Kelvišar. Podjetje zaposluje 214 ljudi in je specializirano za razvoj in proizvodnjo mobilnih hišic in razkošnih mobilnih šotorov (glamping). Podjetje, ki je del skupine Adria Mobil, je v zadnjih treh letih za 45 odstotkov povečalo rast prodaje. Izvozijo kar 99 odstotkov prodaje, od tega več kot 70 odstotkov na italijanski in hrvaški trg, z razvojem hiše za celoletno bivanje pa krepijo prodajo na zahodnoevropski in skandinavski trg. Z razvojem razkošnega mobilnega šotora (glamping), ki so ga patentirali, so si odprli pot v svet, predvsem nagovarjajo grški, japonski in tudi arabski trg. Podjetje je v preteklem letu ustvarilo 24,7 milijona evrov prihodkov od prodaje. Zaradi lanske izjemne rasti v letošnjem letu ne pričakujejo povečanja prodaje. V podjetju imajo vzpostavljen sistem stalnih izboljšav procesov, sodelujejo v različnih kompetenčnih centrih in skrbijo za stalno izobraževanje zaposlenih. (več o podjetju)

Utemeljitev metodološke komisije: Dolenjsko-posavska gazela 2017, Adria dom, d. o. o.

»V zadnjih desetih letih je Adria Dom, članica skupine Adria Mobil, s pomočjo tehnološko napredne proizvodnje izdelala že več kot 10.000 mobilnih hišic. Od tega jih izvozi kar 99 odstotkov, večinoma v Italijo, na Hrvaško, v Nemčijo in na Madžarsko. Podjetje, ki danes zaposluje prek 200 sodelavcev, je v letih od 2011 do 2016 prihodke od prodaje več kot podvojilo – z 10,7 na 27,15 milijona evrov – in pri tem doseglo zavidljivo povečanje dobička. Ta je zrasel s skromnih 4250 evrov na kar 1.720.068 evrov. Glavne konkurenčne prednosti podjetja so strokovno znanje, timsko delo, inovativnost, visokokakovostni izdelki, izkušnje, 50-letna sinergija znotraj skupine Adria Mobil in nenazadnje tudi lokacija proizvodnje, ki je pomembna pri vstopu na ciljne trge. Podjetje se zaveda konkurence, zato veliko pozornosti posvečajo usposabljanju zaposlenih, zlasti strokovnjakov na področju razvoja. V letu 2016 so obstoječemu programu dodali novo linijo izdelkov – »glamping« šotore, letos pa uvajajo inovativno oblikovane nove izdelke »Designed to Perform«. Gonilo rasti so razvoj in inovacije. Rast v podjetju je načrtna in je del strategije. »Če ne načrtuješ, se lahko kmalu zgodi zgolj padec,« je poslovna filozofija Adrie Doma, ki posluje in se razvija z učinkovitim  pristopom osredotočenosti na kupca.

Podjetje Adria Dom, d. o. o., z odlično boniteto A1++ je metodološka komisija izbrala za gazelo dolenjsko-posavske regije 2017.«

Kratka predstavitev ostalih nominirancev

Iskra PIO, d. o. o.,  je dinamična šentjernejska gazela, ki jo vodi Andraž Rumpret in se je za naslov gazele regije potegovala že lani. Podjetje je edini slovenski proizvajalec najzahtevnejše industrijske opreme za čisto in čistilno tehnologijo za raziskovalne inštitute, medicinske ustanove, farmacevtska podjetja, lekarne in druge kupce. Lani je ustvarilo 10,6 milijona evrov prihodkov, zaposluje pa že približno 110 ljudi, večinoma visoko izobraženih. Podjetje, ki so ga ustanovili leta 1991, je odličen primer uspešnega poslovanja, čeprav je v lasti kar osmih lastnikov. Lani so delež izvoza povečali že na 70 odstotkov, prodajajo v Nemčijo, Belgijo, na Poljsko, Hrvaško, v Srbijo, na Madžarsko, v Rusijo in v Južno Afriko (več o podjetju

BOS Grubar, d. o. o., je družinsko podjetje, specializirano za izdelavo naprav, linij in orodij za proizvodnjo izdelkov široke porabe in za namensko proizvodnjo. Sodelujejo s podjetji, kot so Akrapovič, Arex, Danfoss, Revoz, TPV, ABB in druga. Podjetje, katerega temelje je ustanovitelj Stanislav Grubar postavil že leta 1995, zaposluje 17 ljudi. Do leta 2003 se je podjetje ukvarjalo z obnovo in prodajo rabljenih strojev, potem pa se je usmerilo v izdelavo lastnih strojev, naprav in orodij za potrebe avtomobilske in namenske industrije, za domači in tuji trg. Njihovi stroji delujejo v Italiji, na Češkem, v Nemčiji, v državah nekdanje Jugoslavije in v Grčiji, v prihodnjem letu pa se pripravljajo tudi na vstop na mehiški trg. Direktor načrtuje, da bo vodenje podjetja uspešno predal drugi generaciji. Podjetje je lani ustvarilo 1,77 milijona evrov prihodkov, letos pa pričakujejo 20-odstotno rast. (več o podjetju)

Nekaj podatkov o regiji 

Sto najhitreje rastočih podjetij dolenjsko-posavske regije po indeksu rasti prodaje v letih 2011–2016 je v tem času poskrbelo za 1184 novih delovnih mest, gospodarstvo regije pa za 1284, kar je v primerjavi z 935 novimi delovnimi mesti lani opazna rast. Stoterica podjetij ne izkazuje take uspešnosti kot lanska, saj so podjetja odprla za 65 odstotkov več novih delovnih mest, lanskoletne gazele pa 80 odstotkov. Prav tako je nižja rast prodaje, ki znaša 144 odstotkov, pri lanskoletnih pa kar 194 odstotkov.

Medtem ko je bilo Novo mesto po številu hitrorastočih podjetij še lani na prvem mestu s 17 podjetji, je dolenjsko prestolnico tokrat s samega vrha izrinilo Krško. Tam ima namreč svoj sedež 18 gazel s seznama 100 najhitreje rastočih (lani 15). Deset gazel ima sedež v Brežicah, devet v Črnomlju, sedem pa v Trebnjem, kjer posluje tudi podjetje REM, ki se ponaša z nazivom aktualne srebrne gazele.

V Kočevju, kamor prihaja japonska Yaskawa Electric z naložbo v tovarno industrijskih robotov, pa sedem. Hitrorastoča podjetja uspevajo tudi v manjših občinah, kot so Radeče, Kostel, Žužemberk in Kostanjevica na Krki.

Sklepna prireditev Slovenska gazela 2017 bo v sredo, 25. oktobra, v Cankarjevem domu v Ljubljani. Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2017 so objavljene na spletni strani www.gazela.com.

 

Vir: Dnevnik 

Foto: Dolenjski list, Boris Blaić

Nazaj