Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

EU bo poenostavila čezmejno mobilnost družb

EU bo poenostavila čezmejno mobilnost družb

30.1.2019

EU je za korak bliže sprejetju novih pravil, s katerimi bi morala biti čezmejna mobilnost družb EU enostavnejša. Veleposlaniki in veleposlanice pri EU, ki so se zbrali v okviru Coreperja, so se dogovorili o stališču Sveta o osnutku direktive o čezmejnih preoblikovanjih, združitvah in ločitvah družb.

Direktiva bo družbam omogočila, da kar najbolje izkoristijo prednosti enotnega trga EU, saj uvaja celovite postopke za čezmejna preoblikovanja in ločitve ter dodatna pravila o čezmejnih združitvah družb z omejeno odgovornostjo s sedežem v eni od držav članic EU.

V direktivi so določeni postopki, s katerimi bo zaščitena zakonitost čezmejnih operacij v vseh zadevnih nacionalnih pravnih redih, obenem pa bodo delavcem in delničarjem zagotovljene ustrezne informacije o pričakovanih učinkih operacij. Poleg tega je uveden niz zaščitnih ukrepov za delničarje in delavce ter upnike zadevnih družb.

Direktiva nenazadnje tudi spodbuja uporabo digitalnih orodij v čezmejnih operacijah ter izmenjavo ustreznih informacij prek obstoječih, digitalno povezanih poslovnih registrov.

Dogovorjeno besedilo o čezmejnih preoblikovanjih, združitvah in ločitvah >

 

Vir: Svet evropske unije

Nazaj