Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Forum kadrovske prakse v Deželi kozolcev Šentrupert

Program

12.00 začetek
16.00 predviden zaključek

Trajanje: 4 ure

Kotizacija

Člani GZDBK in DKD DBK: 12 € 
Ostali: 20 €

Dogodek organizira Sekcija za ravnanje s človeškimi viri v sodelovanju z Društvom za kadrovsko dejavnost Dolenjske in Bele krajine

 

Kdaj: četrtek, 10. april 2014, ob 12.00 
Kje: Dežela kozolcev Šentrupert

Namen in cilji dogodka:
Izmenjava dobrih kadrovskih praks.

Vljudno vabljeni!

PROGRAM

12.00 – 13.00 Zeleno razvojno pot občine Šentrupert, inovativne ideje in projekte, bo ob sprejemu skupine predstavil župan ene najbolj prebojnih občin v Sloveniji, gospod Rupert Gole.
13.00 – 14.00 Kako je nastajal muzej na prostem in Dežela kozolcev Šentrupert, bo pojasnil direktor projekta Peter Geršič.
14.00 – 16.00 strokovno voden ogled muzeja na prostem bo izvedla kustosinja Alenka Lamovšek

 

12.00 – 13.00 Zeleno razvojno pot občine Šentrupert, inovativne ideje in projekte, bo ob sprejemu skupine predstavil župan ene najbolj prebojnih občin v Sloveniji, gospod Rupert Gole.







13.00 – 14.00 Kako je nastajal muzej na prostem in Dežela kozolcev Šentrupert, bo pojasnil direktor projekta Peter Geršič (foto: Boštjan Pucelj)







14.00 – 16.00 strokovno voden ogled muzeja na prostem bo izvedla kustosinja Alenka Lamovšek (Foto: Sebastjan Popelar)











 

Dežela kozolcev - muzej na prostem

Šentrupert je mlajša občina v Mirnski dolini, ki je prepoznavna po svojih inovativnih projektih in prvem, edinstvenem, muzeju na prostem s kozolci na svetu, Deželo kozolcev.

 

 

Kozolci so večstoletni dosežek poljedelskih in živinorejskih dejavnosti v okolju kmečkih, grajskih in samostanskih kmetijskih posesti. Izkazujejo izjemen čut za uporabo naravnih gradiv in mojstrstvo tesarske tradicije. Predvsem na Slovenskem so se kozolci razvili v več tipov in značilnih oblik, ki jim ne najdemo primerjav drugod po svetu. Prav zato je kozolec postal ena izmed prepoznavnosti Slovenije. Dežela kozolcev skuša njegovo kulturno vrednost posebej izpostaviti in predstaviti nam in svetu ter spodbuditi zanimanje lastnikov za ohranitev kozolcev.

V muzeju na prostem je zastopanih šest razvojno dokazanih tipov kozolcev na Slovenskem: trije enojni (enojni, enojni s plaščem, enojni vzporedni) in trije dvojni (nizki, kozolec na kozla in toplar).

Muzej se razprostira na 2,5 ha urejenih površin in ima 1 km dolgo mrežo sprehajalnih poti. V muzeju je najstarejši »Lukatov toplar« z letnico 1795, kar ga uvršča med najstarejše ohranjene dvojne kozolce pri nas in na svetu.

 

Vir fotografij in besedila: http://www.dezelakozolcev.si
Avtor fotografije: Alenka Lamovšek

 

Kotizacija

Cena zajema udeležbo na dogodku, strokovno voden ogled muzeja, pogostitev in potrdila. Potrdila se izdajo na zahtevo udeleženca.

Prijave

Prijave sprejemamo do zapolnitve razpoložljivih mest (45) in najkasneje do 7. 4. 2014 z e-prijavnico ali na e-naslov dragica.ferbezar@renault.com. Omenjeni datum je hkrati tudi skrajni rok za morebitno pisno odpoved. V nasprotnem primeru kotizacijo zaračunamo v celoti! Pri zasedbi mest imajo prednost člani GZDBK in DKD DBK.

Plačilo

Kotizacijo predhodno nakažite na poslovni račun DKD Dolenjske in Bele krajine pri NLB, d. d., Ljubljana, številka SI56 0297 0001 2819 006, sklic 20140410. Društvo ni davčni zavezanec, zato pri nakazilu ni potrebno prišteti DDV!
Matična številka DKD DBK: 1148605. Potrdilo o plačilu predložite najpozneje ob prihodu na dogodek.

Dodatna pojasnila: Dragica Ferbežar, dragica.ferbezar@renault.com, 07 33 15 225, mag. Nina Šab, 07 33 22 185, nina.sab@gzdbk.si