Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Pohod po železarskih poteh

Program

9.00 začetek
14.00 zaključek

Trajanje: 5 ur

Kotizacija

Člani Sekcije seniorjev: brezplačno

Sekcija seniorjev

Kdaj: petek, 2. marec 2012, ob 9.00
Kje: na trgu v Žužemberku (prevoz v Žužemberk ni organiziran) 

 

Pohod po železarskih poteh nas bo peljal od Žužemberka do Dvora in skozi Sadinjo vas nazaj v Žužemberk.

Vljudno vabljeni!

Vsebina

 

Pot poteka s trga v Žužemberku, čez Krko ob cerkvi sv. Miklavža po prijetni asfaltirani lokalni cesti do Stavče vasi, kjer na koncu vasi zavijemo levo na makadamsko cesto do Jame. Tu se spustimo do reke Krke in čez leseni Petrunatov most mimo ribogojnice pridemo na Dvor do izjemnega spomenika tehnične dediščine območja nekdanje Auerspergove železarne. Na koncu naselja se usmerimo na lokalno cesto za Ajdovec in uživamo ob pogledu na dolino Krke. V Sadinji vasi zavijemo proti Trebči vasi in mimo cerkve sv. Ahacija na koncu vasi pridemo na makadamsko pot. Tu začnejo počasi iz makadama pogledovati več stoletni kamniti bloki nekdanje rimske ceste, ki so lepo vidni pri Naralovem križu. Pot nadaljujemo do Zafare in farne cerkve sv. Mohorja in Fortunata, od tu pa do spomenika NOB na Cviblju in nazaj v Žužemberk.

Hoja ni naporna in je brez večjih vzponov. Hodili bomo približno 3 ure. Dovolj časa bomo namenili ogledu gradu v Žužemberku, železarni na Dvoru ter drugim zanimivostim na poti.

Ob zaključku izleta se bomo okrepčali v Gostišču Koren ob Krki. Za člane sekcije seniorjev je malica v gostišču brezplačna. Pohod bomo zaključili zgodaj popoldne.

Prijave:

Prosimo vas, da prijave na pohod sporočite Milki Ramuta, na tel. številko 07 33 22 182 ali na elektronski naslov milka.ramuta@gzdbk.si, do srede, 29. 2. 2012

Dodatne informacije: Milka Ramuta, 07 33 22 182, milka.ramuta@gzdbk.si.