Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Alergeni v živilih in njihovo označevanje po novi Uredbi 1169/2011/EU

seminar

Program

9.00 začetek
15.00 zaključek

Trajanje: 6 ur

Kotizacija

Člani GZDBK (cena zajema 10 % popust): 215,10 € + DDV
Ostali: 239 € + DDV

 

Izobraževanje soorganiziramo v sodelovanju s SIQ


 

Kdaj: petek, 28. november 2014, ob 9.00
Kje: predavalnica SIQ (Dunajska 159 - I. nadstropje, Ljubljana)

Namen in cilj seminarja: 

Decembra 2014 morajo VSI, KI ŽIVILA PRODAJAJO (trgovine, mesnice, slaščičarne, pekarne,…) ALI PONUJAJO V OBRATIH JAVNE PREHRANE (gostilne, restavracije, hoteli, šole,…) v praksi začeti uporabljati Uredbo 1169/2011/EU o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki predpisuje tudi označevanje alergenov v nepredpakiranih živilih, namenjenih končnim potrošnikom in obratom javne prehrane. Podatki o alergenih bodo morali biti navedeni na označbi na živilu, neposredno ob živilu, na katerega se nanašajo, ali v zbirni obliki na mestih, kjer so nepredpakirana živila predstavljena. Zato je pri predelavi, proizvodnji in prodaji živilskih izdelkov zelo pomembno prepoznavanje sestavin, ki lahko povzročajo alergijo in ustrezno navajanje oziroma poimenovanje alergenih sestavin, tudi če jih je v živilu zelo malo.

Na seminarju boste spoznali osnove s področja alergologije, ki jih morajo poznati živilski strokovnjaki pri svojem delu, ter se seznanili z zahtevami evropske direktive za označevanje sestavin na embalaži živil in z novostmi, ki se pripravljajo na tem področju tudi za skupine nepredpakiranih živil. 

Vljudno vabljeni!

Vsebina

  • Osnovni pojmi s področja alergologije in imunologije
  • Prehranska alergija vs. preobčutljivost na hrano
  • Najpogostejše alergijske reakcije na hrano
  • Prehranski alergeni pri otrocih in pri odraslih
  • Možnosti in omejitve laboratorijske diagnostike prehranskih alergij
  • Seznam alergenov
  • Označevanje alergenov v živilih po obstoječi zakonodaji
  • Smernice za označevanje alergenov
  • Vloga Evropske agencije za varnost hrane (EFSA)
  • Pregled novosti, ki jih prinaša Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom glede označevanja alergenov tudi v nepredpakiranih živilih

Komu je seminar namenjen?

  • Agroživilskim strokovnjakom, ki so odgovorni za označevanje in zagotavljanje varnih živil v svojih organizacijah;
  • vodjem in linijskem menedžmentu v živilski industriji;
  • organizatorjem prehrane iz različnih organizacij;
  • presojevalcem in svetovalcem na področju živilstva;
  • strokovnjakom s področja živilstva, ki želijo pridobiti in poglobiti poznavanje s tega področja.

 

Predavateljici  
dr. Blaža Nahtigal in dr. Anja Koren Jeverica

Dr. Blaža Nahtigal je podsekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, na Direktoratu za varno hrano, kjer deluje na področju varne hrane, mednarodnih standardov za živila (Codex Alimentarius) in označevanja živil. Pri svojem delu sodeluje z Evropsko agencijo za varnost hrane – EFSA. Diplomirala je na Biotehniški fakulteti, na Oddelku za živilstvo, kjer se je takoj po diplomi tudi zaposlila kot raziskovalka in kasneje magistrirala ter doktorirala. Nato je izkušnje pridobivala tudi kot učiteljica strokovnih predmetov v programih Srednje gostinske in Agroživilske šole ter na Ministrstvu za obrambo kot višja svetovalka za področje prehrane.

Dr. Anja Koren Jeverica je pediatrinja na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, oddelek za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo. Objavila je že številne strokovne članke in s prispevki nastopila na različnih domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih.

Kotizacija:

Kotizacija vključuje udeležbo na dogodku, gradivo, potrdilo, kosilo, osvežilne napitke med odmori in parkiranje. 

Prijave:

Prijave sprejemamo GZDBK in SIQ do zapolnitve razpoložljivih mest. 
Skrajni rok za morebitno pisno odpoved za prijave oddane pri GZDBK je 24. 11. 2014. Pri odjavah po tem roku ali neudeležbi se kotizacija zaračunava v celotnem znesku!
Zadnji rok za pisno odjavo pri SIQ pa je tri delovne dni pred začetkom izobraževanja. V tem primeru vam kotizacijo vrnejo v celoti. Pri odjavah po tem roku zaračunajo administrativne stroške (25 % kotizacije). Pri odjavah na dan izobraževanja ali neudeležbi kotizacije ne vračajo.

Plačilo

Kotizacijo predhodno nakažite na poslovni račun SIQ pri NLB, d. d., Ljubljana, številka SI56 02922-0012897988, sklic 9365.
Matična številka SIQ: 5700108000. ID SIQ za DDV: SI23509678.
Potrdilo o plačilu predložite najpozneje ob prihodu na dogodek.

Dodatna pojasnila: mag. Nina Šab, 07 33 22 185, nina.sab@gzdbk.si.