Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

IMDS – mednarodna baza podatkov o materialih

21. 9. 2021

9.00 začetek
16.00 zaključek


Prijavo udeležbe in plačilo kotizacije (246 € + 22 % DDV) uredite pri SIQ.

e-PRIJAVA

GZDBK člani, ki so imetniki SIQ certifikata 15% popust na kotizacijo,

GZDBK člani, ki niso imetniki SIQ certifikata 5% popust na kotizacijo.

Popusti, odobreni s strani SIQ, se med seboj ne seštevajo.

 

Izobraževanje organizira in izvaja SIQ.


   

 


IMDS - International Material Data System v prevodu mednarodni sistem podatkov o materialih (IMDS) je svetovna shramba podatkov, ki vsebuje informacije o vgrajenih materialih, ki jih uporablja avtomobilska industrija pa tudi vse več drugih proizvajalcev. Vodilni proizvajalci avtomobilov uporabljajo IMDS za vzdrževanje podatkov za različne zahteve poročanja, zato se odgovornost za dosledno izpolnjevanje baze IMDS vse bolj prenaša tudi na dobavitelje v avtomobilski inudstriji, predvsem v fazi potrjevanja izdelkov.

V sistemu IMDS so zbrani, vzdrževani, analizirani in arhivirani vsi materiali, ki so prisotni v končni avtomobilski proizvodnji. Sistem IMDS z nacionalnimi in mednarodnimi standardi, zakoni in drugimi predpisi olajša izpolnjevanje obveznosti proizvajalcev avtomobilov in s tem njihovih dobaviteljev.

Udeleženci boste spoznali mednarodno bazo podatkov o materialih (IMDS), vgrajenih v osebna vozila, ki je nastala na pobudo združenja nemških proizvajalcev avtomobilov, z namenom obvladovanja zgradbe avtomobila z vidika okoljevarstvenih zahtev.

Izhodišče zanjo so zakonska določila in prostovoljna odločitev avtomobilskih proizvajalcev, da bo mogoče čim večji delež avtomobilov reciklirati. V opisano bazo vnašajo proizvajalci surovin in sklopov podatke o kemični sestavi uporabljenih materialov, kar omogoča proizvajalcem avtomobilov učinkovito analizo njihove sestave.

Ta analiza omogoča identifikacijo vgrajenih škodljivih snovi in njihov položaj v izdelkih, kar proizvajalcem olajša definiranje popravnih ukrepov za zmanjšanje deleža le-teh.

Vsebina

 

Vabljeni

  • tehnični direktorji, vodje razvoja, tehnologije, službe zagotavljanja kakovosti,
  • tehnologi, razvojniki, raziskovalci, konstruktorji, kontrolni tehnologi in drugi, odgovorni za izdelek ali materiale in
  • ostali, ki jih zanima uporaba sodobnih metod v avtomobilski industriji.

 

Vljudno vabljeni!

Vsebina 



  • Predstavitev IMDS (struktura in funkcionalnost baze IMDS, prikaz strukture izdelkov, polizdelkov in materialov, pregled osnovnih elementov)
  • Upoštevanje predpisov in direktiv GADSL, REACH, RoHS, SVCH glede uporabe nevarnih materialov
  • Kreiranje IMDS za izdelek ali material
  • Odobritev zahtevkov
  • Administracija, uporabniki
  • Praktični primeri

Predavatelj
Edvard Oražem

Edvard Oražem, mag.gosp.ing je večino svojih delovnih izkušenj pridobil v avtomobilski industriji, kjer vodi službo Zdravje in varnost pri delu. Mednarodne izkušnje je pridobil v sodelovanju s številnimi kupci in vodenjem proizvodnje za mehansko obdelavo v Senožečah in vodenjem izdelave prototipov v celotni skupini Cimos. Ukvarja se tudi z vodenjem projektov in standardizacijo. Je poznavalec orodij Vitke proizvodnje (TPM, SMED, KANBAN,…) katere je uspešno vpeljal v prakso v Cimosovih tovarnah. V okviru izobraževanj poslovnega sistema Cimos si je pridobil status internega presojevalca za ISO14001, ISO 45001 ter 6 sigma Green Belt. Poznavanja analitičnih metod mu pomagajo za svetovanje vodjem kakovosti pri njihovem delu. S poznavanjem širokega spektra nalog na različnih področjih (vzdrževanje, proizvodnja, kakovost, razvoj, izboljšave, standardi,…), pomaga upravi pri odločanju.

 

PRIJAVE in KOTIZACIJA:
  


Prijave, plačilo kotizacije in podrobnejša pojasnila o izobraževanju uredite pri:

SIQ LJUBLJANA, Mašera-Spasićeva ulica 10, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 1 5609 894 tanja.bencek@siq.siwww.siq.si.

 

Dodatna pojasnila: mag. Nina Šab, 07 33 22 185, nina.sab@gzdbk.si 

 

Eva Pintarič je po izobrazbi univ. dipl. kemije. Delovne izkušnje si je nabirala najprej kot analitik v kemičnem laboratoriju, nato kot vodja biokemičnega laboratorija, najdlje pa kot strokovna delavka na področju varnega in zdravega dela ter varstva pred požarom. Je zunanja sodelavka pri SIQ, deluje kot vodilna presojevalka za sisteme vodenja kakovosti, ravnanja z okoljem in vodenja varnosti in zdravja pri delu. Med drugim pa že od leta 2014 aktivno sodeluje kot predavateljica v programu Čili za delo na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa.