Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Napotitev delavcev na delo v tujino (v sejni GZDBK)

10. 2. 2022

9.00 začetek
11.00 odmor (30' s pogostitvijo)
11.30 nadaljevanje
13.00 odmor (10')
13.10 nadaljevanje
14.10 zaključek

5 ped. ur

sejna soba GZDBK (2. nadstropje, Novi trg 11, Novo mesto. Udeležba mogoča ob izpolnjevanju PCT pogojev. Dogodek bo izvajan skladno z usmeritvami NIJZ.)

Praktična naravnanost tega seminarja bo vsem prihranila marsikatero skrb in razjasnila pojme, ki se vam mogoče v tem trenutku zdijo neobvladljivi.

Kotizacija

Člani: 179 € + DDV
Ostali: 210 € + DDV

Pri udeležbi več oseb iz istega podjetja je kotizacija na osebo za člane 137 € + DDV, za ostale 179 € + DDV.

e-PRIJAVA


Delovno pravna in dohodninska zakonodaja, ki sta precej spremenili položaj delavcev, napotenih na delo v tujino, še vedno burita duhove. Kljub temu, da se v praksi uporabljata že tretje leto in kljub temu, da so se določene dileme že razjasnile, se neprestano pojavljajo nove. Na seminarju bomo pregledali zakonodajo, ki je pomembna pri napotovanju na delo v tujino. V povezavi s to zakonodajo se bomo osredotočili predvsem na dileme, ki so se že razjasnile in na tiste, ki se še vedno pojavljajo. Namen seminarja je, da vam zagotovi toliko vedenja, da se boste znali pravilno in suvereno lotiti urejanja vsega, kar napotitev delavcev na delo v tujino zahteva!

Izobraževanje je namenjeno osebam, ki se pri delu srečujejo z napotitvami delavcev na delo v tujino.

Praktična naravnanost tega seminarja bo vsem prihranila marsikatero skrb in razjasnila pojme, ki se vam mogoče v tem trenutku zdijo neobvladljivi.


Namen in cilj seminarja:

2018 sta v uporabo stopila Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmlS) in novela Zakona o dohodnini (ZDoh-2S), ki sta prinesla pomembne spremembe pri napotovanju delavcev na delo v tujino. Zaradi precejšnji zakonodajnih sprememb na tem področju, se je ob začetku uporabe nove zakonodaje pojavljajo kar nekaj dilem in vprašanj. Tekom uporabe spremenjene zakonodaje so se določene dileme razjasnile, nekatere pa na novo pojavile.

Pregledali bomo določene praktične primere, opozorili na zaplete in na možne načine njihovega reševanja, pogledali bomo, kakšne napake se odkrivajo v inšpekcijskih postopkih, na hitro pa bomo ponovili tudi bistvena zakonska pravila, ki urejajo to področje.

Na seminarju vam ne bomo predstavljali posameznih, specifičnih pravil tujih zakonodaj (npr. avstrijske, nemške, francoske, švicarske …), kako urejati napotene delavce pri njih – torej, kaj morajo delodajalci narediti v državah, kamor pošljejo svoje delavce; saj so le-te tako raznovrstne in obsežne, da jih v tem enodnevnem izobraževanju res ni moč tako podrobno predstaviti. Naš seminar pa vam bo zagotovil toliko vedenja, da se boste znali pravilno in suvereno lotiti urejanja vsega, kar napotitev delavcev na delo v tujino zahteva. Predstavljena vam bo slovenska zakonodaja, skupna evropska zakonodaja ter mednarodne konvencije – ne pa lastno notranja / lokalna zakonodaja drugih, posamičnih držav.

Vljudno vabljeni!

Vsebina

1. Sklop: Delovnopravni vidik napotovanja delavcev na delo v tujino:
- EU Direktiva o napotenih delavcih
- pravila ZDR-1 in napotovanje delavcev na delo v tujino
- pogodba o zaposlitvi z napotenim delavcem

2. Sklop: Vidik obveznih socialnih zavarovanj pri napotovanju delavcev na delo v tujino
- Uredbi EU (883/2004 in 987/2009)
- ZČmIS in pridobivanje potrdila A1
- sporazumi o socialnih zavarovanj
- ZPIZ-2 in napoteni delavci

3. Sklop: Dohodnina in obračun plače pri napotenih delavcih
- akontacija dohodnine - posebna davčna osnova
- povračila stroškov – davčna obravnava
- konvencije o izogibanju dvojnemu obdavčevanju
- obračun plače in REK obrazec

 

 

Seminar je namenjen:

√ osebam, ki se pri delu srečujejo z napotitvami delavcev na delo v tujino, bodisi da gre za pravo, klasično napotitev, bodisi da gre za opravljanje del v okviru službenih poti;

√ računovodjem,
√ referentom za obračun plač,
√ kadrovskim delavcem in
√ vsem, ki bi radi pridobili znanja s področja napotenih delavcev, ki jih tematika zanima in se z njo srečujejo pri svojem delu. 

Praktična naravnanost tega seminarja bo vsem prihranila marsikatero skrb in razjasnila pojme, ki se vam mogoče v tem trenutku zdijo neobvladljivi.

Predavateljica: 
Irena Kamenščak


Irena Kamenščak, univ. dipl. prav., je avtorica številnih člankov in soavtorica knjige Davki za managerje, ki je izšla pri GV založbi leta 2012.

Ima bogate izkušnje s področja davčnega svetovanja (specializirana je za dohodnino), delovnega prava, prava socialne varnosti ter gospodarskega prava. Svetovalne storitve opravlja tako za stranke v Sloveniji, kot tudi za stranke iz tujine.

 

Kotizacija:

Cena zajema udeležbo na dogodku, gradivo in potrdila. Potrdila se izdajo na zahtevo udeleženca.

Prijave:

Prijave sprejemamo do zapolnitve razpoložljivih mest. Skrajni rok za morebitno pisno odpoved je 8. 2. 2022. V nasprotnem primeru vam kotizacijo zaračunamo v celoti!

Plačilo

Kotizacijo predhodno nakažite na poslovni račun GZDBK pri NLB, d. d., Ljubljana, številka SI56 0297 0025 6614 247, sklic 20220210 + matična številka vašega podjetja.
Matična številka GZDBK: 2295032. ID GZDBK za DDV: SI68152990.
Potrdilo o plačilu predložite najpozneje ob prihodu na dogodek.

Dodatna pojasnila: mag. Nina Šab, 07 33 22 185, nina.sab@gzdbk.si