Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Tečaj za notranje presojevalce sistema vodenja kakovosti v medicinskem laboratoriju SIST EN ISO 15189:2013

13. in 14. 9. 2022

10.00 začetek
16.00 zaključek

Zbornica laboratorijske medicine Slovenije je to usposabljanje ovrednotila z 20 kreditnimi točkami SILM.

Prijavo udeležbe in plačilo kotizacije uredite pri SIQ. 

GZDBK člani, ki so imetniki SIQ certifikata 15 % popust na kotizacijo, 

GZDBK člani, ki niso imetniki SIQ certifikata 5 % popust na kotizacijo.

Popusti, odobreni s strani SIQ, se med seboj ne seštevajo.

 

Izobraževanje organizira in izvaja SIQ.


   

 


Notranja presoja sistema vodenja kakovosti, ki jo izvajajo kompetentni presojevalci v skladu s standardom SIST EN ISO 15189:2013 in po zahtevah Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine (v nadaljevanju Pravilnika), pomembno prispeva k vzdrževanju učinkovitega sistema delovanja medicinskega laboratorija in je hkrati gibalo procesa nenehnega izboljševanja kakovosti delovanja le-tega.

Na tečaju se boste udeleženci s pomočjo študija primerov ter simulacije presoje usposobili za učinkovito izvajanje notranje presoje sistema vodenja kakovosti v medicinskem laboratoriju. Poseben poudarek bomo namenili razlikam med zahtevami za vodenje sistema kakovosti, kot izhaja iz Pravilnika, in zahtevami za vodenje sistema kakovosti, skladnega z zahtevami standarda EN ISO 15189.


Vsi udeleženci tečaja brezplačno prejmete knjižico Notranje presoje in zahteve standardov za sisteme vodenja.


Vljudno vabljeni!

VSEBINA  

  • Primerjava zahtev Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine z zahtevami standarda EN ISO 15189
  • Notranja presoja: definicija, namen, planiranje, priprava, izvedba, poročanje
  • Kompetentnost presojevalcev
  • Učinkovitost notranjih presoj: kako se pripraviti na presojo (uporaba vprašalnika) ter horizontalni in vertikalni pristop k presoji
  • Kako zbrati objektivna dokazila o presoji in kako zapisati presoje; obravnavanje in odprava neskladnosti, izvedba ukrepov na osnovi ugotovitev presoje ter nenehno izboljševanje
  • Študija primerov in simulacija notranje presoje
  • Pisni preizkus znanja


Vabljeni

  • Odgovorni za sistem vodenja kakovosti v medicinskih laboratorijih;
  • bodoči presojevalci sistema vodenja kakovosti v medicinskih laboratorijih;
  • presojevalci drugih sistemov vodenja;
  • vsi, ki želite izpopolniti znanje in veščine s področja presojanja sistemov vodenja v medicinskih laboratorijih.


Nsčin dela

Tečaj obsega predavanja, izmenjavo izkušenj, študije primerov in simulacijo izvedbe notranje presoje.
Udeleženci ob zaključku opravljate pisni preizkus znanja.
Za lažji potek dela na tečaju si prosimo zagotovite veljaven izvod standarda EN ISO 15189:2013.


Predavateljici
Pika Meško Brguljan in Saša Bratožc

Doc. dr. Pika Meško Brguljan je vodja Laboratorija za klinično biokemijo in hematologijo Klinike Golnik. Sodelovala je pri uvajanju sistema zagotavljanja kakovosti medicinskih laboratorijev klinike. Sodeluje pri vpeljevanju sistema zagotavljanja kakovosti v medicinskih laboratorijih. Je članica delovnih skupin za akreditacijo medicinskih laboratorijev pri EFLM (»European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine«) in Slovenski akreditaciji. Sodelovala je pri pripravi Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine. Že vrsto let je članica Razširjenega strokovnega kolegija za laboratorijsko diagnostiko v Republiki Sloveniji.

Mag. Saša Bratož je vodja Oddelka za zagotavljanje kakovosti na Kliničnemu inštitutu za klinično kemijo in biokemijo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Je vodja nacionalnega programa za zunanjo oceno kakovosti biomedicinskih laboratorijev (SNEQAS). Sodeluje pri vpeljevanju sistema zagotavljanja kakovosti v medicinskih laboratorijih v RS. Sodelovala je pri pripravi Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine. Že vrsto let je članica Razširjenega strokovnega kolegija za laboratorijsko diagnostiko v Republiki Sloveniji.

PRIJAVE in KOTIZACIJA:

Kotizacija vključuje pripravo in izvedbo izobraževanja, gradivo, potrdilo o udeležbi. 

Prijave, plačilo kotizacije in podrobnejša pojasnila o izobraževanju uredite pri:

SIQ LJUBLJANA, Mašera-Spasićeva ulica 10, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 1 5609 894 tanja.bencek@siq.siwww.siq.si.

Tatjana Čoko, telefon: 01 5609 718, e-pošta: tatjana.coko@siq.si 


----------
Dodatna pojasnila:
mag. Nina Šab, 07 33 22 185, nina.sab@gzdbk.si 

 

Eva Pintarič je po izobrazbi univ. dipl. kemije. Delovne izkušnje si je nabirala najprej kot analitik v kemičnem laboratoriju, nato kot vodja biokemičnega laboratorija, najdlje pa kot strokovna delavka na področju varnega in zdravega dela ter varstva pred požarom. Je zunanja sodelavka pri SIQ, deluje kot vodilna presojevalka za sisteme vodenja kakovosti, ravnanja z okoljem in vodenja varnosti in zdravja pri delu. Med drugim pa že od leta 2014 aktivno sodeluje kot predavateljica v programu Čili za delo na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa.