Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Obvestilo Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu

S 1. decembrom 2012 obvezni piktogrami za nevarne snovi, ki so že na trgu

S 1. decembrom 2012 obvezni piktogrami za nevarne snovi, ki so že na trgu

14.11.2012 - Uredba Evropske unije o razvrščanju, označevanju in pakiranju (CLP) je uskladila predhodno zakonodajo EU z GHS (globalno usklajenim sistemom za razvrščanje in označevanje kemikalij), sistemom Združenih narodov za opredelitev nevarnih kemikalij in obveščanje uporabnikov o teh nevarnostih. Sistem GHS so sprejele številne države po svetu in se uporablja kot podlaga za mednarodne in nacionalne predpise za prevoz nevarnih snovi.

Uredba Evropske unije o razvrščanju, označevanju in pakiranju (CLP) je začela veljati leta 2009. Z uredbo je prišlo do sprememb v načinu obveščanja o nevarnih kemikalijah, postopoma je uvedla spremenjene piktograme za zdravstvene in fizikalne nevarnosti, nekaj novosti je prinesla tudi na področju razvrščanja. Novi piktogrami z rdečo obrobo tako postopoma nadomeščajo že znane oranžne simbole za nevarnost. Od 1. decembra 2012 morajo biti vse nevarne snovi, ki so že na trgu, označene z novimi piktogrami v skladu z uredbo CLP.

V Evropski agenciji za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) si prizadevajo doseči in informirati končne uporabnike, ki ravnajo s kemikalijami na delovnem mestu. V agenciji želijo predvsem zagotoviti seznanjenost delavcev z novimi piktogrami za nevarne snovi in skrbno ravnanje z nevarnimi snovmi. Agencija je zato z namenom obveščanja in informiranja na spletni strani pripravila posebno tematsko področje, ki vsebuje različne informativne vsebine za zainteresirane javnosti.

Do spletišča lahko dostopate na tej povezavi.

Vir: Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu

Nazaj