Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Finančno računovodski namig meseca

Čas je za letni popis ali inventuro

15.11.2012 - S Finančno računovodskimi namigi meseca Sekcija računovodskih servisov (SRS) članom GZDBK pomaga tako, da jih obvešča in opominja na aktualne finančno računovodske spremembe, dejstva in možnosti. Namig je pripravila Frančiška Renuša, samostojna podjetnica računovodskega servisa Admin plus.

Inventura čisti podjetje in hkrati opozarja poslovodstvo na napake delovnih postopkov in zaposlenih, ki so morebiti pripeljali do razkoraka med dejanskim in knjigovodskim stanjem ter posledicami tega. Še več. S popisom lahko odkrijemo napake in nedoslednosti celotnega poslovnega sistema, iz česar sledi, da je letni popis premoženja in obveznosti ena pomembnejših vsakoletnih dejavnosti vseh podjetij, ki so zavezana izdelavi bilance stanja. Naloga podjetja torej je, da s popisom ugotovljene razlike uredi, in sicer tako, da zagotovi, da so računovodski podatki realni.

Dolžnost podjetij do popisa sredstev in obveznosti do virov je predpisana s 54. členom ZGD-1, SRS 2006, Pravilnikom o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za subjekte, ki dosegajo dohodek z opravljanjem dejavnosti.

Podrobnejša pravila za izvedbo popisa lahko podjetja opredelijo v internem Pravilniku o popisu, ki je podrejen Pravilniku o računovodstvu ter je organizacijsko in vsebinsko izhodišče za izvedbo popisa.

Nazaj