Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Svet Kohezijske regije Vzhodna Slovenija dal soglasje na Partnerski sporazum

24.7.2014 - Svet Kohezijske regije Vzhodna Slovenija je danes, 24. 7. 2014, dal soglasje na vsebino osnutka Partnerskega sporazuma med Republiko Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2014-2020.

Državna sekretarka Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Andreja Kert, ki se je danes s sodelavci udeležila seje Razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija, se je vsem zahvalila za konstruktivno sodelovanje in izrazila zadovoljstvo nad danim soglasjem, ki omogoča nadaljevanje priprave strateških programskih dokumentov za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Državna sekretarka je izrazila zadovoljstvo, da so člani obeh svetov (Svet Kohezijske regije Zahodna Slovenija je soglasje dal 10. julija) prepoznali ustreznost ključnih usmeritev Slovenije v obdobju 2014-2020 – vlaganja v rast (spodbujanje podjetništva, zagon novih podjetij, internacionalizacija ter razvoj novih poslovnih modelov za mala in srednja podjetja), zaposlovanje s posebnim poudarkom na zaposlovanju mladih, povečevanje socialne vključenosti in zmanjševanje tveganja revščine ter aktivno staranje in zdravje, izgradnjo okoljske in prometne infrastrukture ter na področje trajnostne rabe energije.

Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2014-2020 (PS) je strateški dokument za izvajanje kohezijske politike v obdobju 2014–2020. Skladen mora biti s strategijo EU 2020 o pametni, trajnostni in vključujoči rasti, ustrezati mora tudi zahtevam posameznega sklada EU, tako da bo zagotovljena ekonomska, socialna in teritorialna kohezija. Vsebuje analizo razvojnih potreb, razlik in potencialov rasti, na podlagi katere je narejena identifikacija prednostnih naložb in pričakovanih rezultatov. Opredeljena so tudi horizontalna načela, kot so partnerstvo, spodbujanje enakosti med spoloma, boj proti diskriminaciji ter dostopnosti, trajnostni razvoj.

Ključno pri pripravi dokumenta je bilo usklajevanje z vsemi deležniki in skladnost dokumenta s finančnim in zakonodajnim okvirom EU s področja kohezijske politike ter z obstoječimi strateškimi, programskimi in izvedbenimi dokumenti na ravni EU.

Končni dokument mora obravnavati še Vlada RS in ga po potrditvi posredovati Evropski komisiji. Priprava strateških programskih dokumentov za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 tako poteka po dogovorjeni časovnici.

Nazaj