Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Javno posvetovanje o posodobitvi DDV za čezmejno elektronsko poslovanje

Javno posvetovanje o posodobitvi DDV za čezmejno elektronsko poslovanje

8.12.2015 - Vabljeni, da sodelujete v Javnem posvetovanju o posodobitvi DDV za čezmejno elektronsko poslovanje. Evropska komisija želi zbrati mnenja s strani podjetij, poslovnih združenj in posameznikov o ovirah za podjetja zaradi številnih različnih nacionalnih davčnih sistemov pri čezmejnem poslovanju na spletu ali drugje.

Od 1. januarja 2015 naprej, t. j. od začetka veljavnosti novega pravila glede ''kraja opravljanja storitev", se DDV za vse telekomunikacijske storitve, storitve oddajanja in elektronske storitve zaračuna v državi, v kateri prebiva potrošnik, namesto v državi, v kateri ima sedež dobavitelj.

Poleg tega je mini sistem ''vse na enem mestu" namenjen zmanjšanju stroškov in upravnega bremena podjetij, ki jih to zadeva. Ta sistem bi bilo treba razširiti tudi na fizično blago, naročeno prek spleta, tako znotraj kot zunaj EU. Namesto, da podjetja obračunavajo in plačujejo DDV v vsaki posamezni državi članici, kjer prebivajo njihove stranke, bi lahko to opravila samo enkrat v svoji državi članici.

Trenutno je lahko blago, naročeno prek spleta pri ponudnikih iz tretjih držav, oproščeno uvoznih davkov, če gre za majhne pošiljke (pod vrednostjo 10-22 evrov), tako da se za pošiljke zasebnim strankam v EU ne zaračuna DDV. To podjetjem iz tretjih držav daje konkurenčno prednost pred ponudniki iz EU. V različnih državah članicah so že ugotovili primere izkrivljanja trga. Če podjetjem pri dobavi blaga potrošniku znotraj EU (B2C) ni treba prijaviti prodaje na daljavo do določenega mejnega zneska (35 000 evrov ali 100 000 evrov, kar določi namembna država članica), je lahko zaradi teh omejitev poslovanje podjetij bolj negotovo, davčne uprave držav članic pa imajo več težav pri izpolnjevanju zahtev skladnosti. Take izjeme pri uvozu in prodaji na daljavo znotraj EU morda ne bodo več potrebne, če se bo DDV pobiral prek enotnega in poenostavljenega sistema elektronske registracije in plačila.

Po natančni preučitvi vprašanj se je Komisija za obdavčenje v digitalnem gospodarstvu v sporočilu ''Strategija enotnega digitalnega trga za Evropo'' (COM (2015) 192 final) [3], zavezala, da bo v letu 2016 pripravila zakonodajne predloge za zmanjšanje upravne obremenitve za podjetja zaradi različnih ureditev DDV.

Povezava do vprašalnika >

Rok za oddajo vaših odgovorov je 11. december 2015.

 

Foto: Stuart Miles/freedigitalphotos.net

Nazaj