Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Prostotrgovinski sporazumi

V veljavi prostotrgovinski sporazum med Ukrajino in EU

V veljavi prostotrgovinski sporazum med Ukrajino in EU

11.1.2016

1. januarja 2016 sta Evropska unija (v nadaljevanju "EU") in Ukrajina pričeli z uporabo poglobljenega in celovitega območja proste trgovine (Deep and Comprehensive Free Trade Area ("DCFTA")), ki je del pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino in je bil podpisan 27. junija 2014. Politični del pridružitvenega sporazuma je stopil v veljavo novembra 2014, celotni pridružitveni sporazum pa bo začel v celoti veljati takoj, ko bodo zaključeni ratifikacijski postopki v državah članicah EU.

DCFTA predvideva vzpostavitev območja proste trgovine med EU in Ukrajino za prehodno obdobje največ desetih let. Ukrajinskemu gospodarstvu omogoča stabilen in predvidljiv prednostni dostop do največjega svetovnega trga, ki obsega 500 milijonov kupcev; evropskemu gospodarstvu pa zagotavlja  lažji dostop do največjega nastajajočega trgu v Evropi, ki obsega 45 milijonov ljudi.

V skladu z DCFTA bo odpravljena velika večina carinskih dajatev za uvoz in izvoz blaga; Ministrstvo za gospodarski razvoj in trgovino Ukrajine navaja, da DCFTA odpravlja 97% tarif na ukrajinsko blago ter zmanjšuje splošno tarifo za ukrajinski izvoz iz 7,6% na 0,5%.

Od 1. januarja 2016 se uporabljajo ničelne stopnje za uvoz (i) industrijskih proizvodov, z nekaterimi izjemami za ukrajinski avtomobilski sektor; (ii) kmetijskih proizvodov, kot so nekatere vrste koruze in pšenice, rastlinskih semen, itd . in (iii) nekaterih prehrambnih izdelkov, navedenih v DCFTA, kot npr. začimbe. Carine v zvezi z drugim blagom bodo postopno odpravljene v prehodnih obdobjih. Glede na vrsto blaga se bo uporabljalo triletno (npr. klobuki, dežniki, pločnik), petletno (npr. plošče, pranje opreme, traktorji), sedemletno (npr. električni avtomobili) ali desetletno prehodno obdobje (npr. osebni avtomobili).

Od 1. januarja 2016 uporaba izvoznih dajatev za pretok blaga med Ukrajino in EU ni dovoljena (z nekaterimi začasnimi izjemami za Ukrajino glede nekaterih kmetijskih in kovinskih izdelkov).

 

Več >

 

Vir: izvoznookno.si

 

 

Nazaj