Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Spremembe pri dobavi in zaračunavanju električne energije za večjo konkurenčnost gospodarstva

Spremembe pri dobavi in zaračunavanju električne energije za večjo konkurenčnost gospodarstva

28.6.2016

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se je v jeseni 2015 na pobudo predstavnikov iz gospodarstva zavzelo za spremembe na področju dobave in zaračunavanja električne energije gospodarstvu. Predvsem je bil izpostavljen problem proizvodnje in obračunavanja omrežnine v času konične tarife, ki je po mnenju gospodarstva razlog za njihovo manjšo konkurenčnost. Letos je že bilo uvedeno tudi znižanje trošarin na električno energijo za energetsko intenzivna podjetja, predvidoma jeseni pa bo predvidoma začela veljati sprememba obračunavanja omrežnine za elektroenergetska omrežja.

Do sprememb prihaja v sodelovanju z Agencijo za energijo, ki je v tem času izvedla nekaj pozitivnih ukrepov, ki so ali še bodo vplivali tudi na izboljšanje konkurenčnega položaja slovenskih podjetij. Agencija za energijo je samostojni nacionalni energetski regulativni organ, katerega glavna naloga je zagotavljanje preglednosti, nepristranskosti in enakopravnega položaja vseh udeležencev energetskih trgov s ciljem zagotavljanja nediskriminatornega dostopa vseh uporabnikov do omrežja, zanesljive oskrbe z energijo in zagotavljanja konkurenčnosti trga z energijo. Te cilje agencija dosledno upošteva tudi pri določanju upravičenih stroškov elektro operaterjev ter posledično tarifnih postavk za obračun omrežnine za uporabo elektroenergetskih omrežij.

Konec leta 2015 je agencija za triletno regulativno obdobje 2016 – 2018 sprejela spremembe višin tarifnih postavk, kjer je znižanje tarifne postavke omrežnine za obračunsko moč ugodno vplivala na konkurenčnost slovenskih podjetij. Glede na izvedene dogovore in sodelovanje agencije in gospodarstva je bila izvedena preučitev obstoječega sistema in podan predlog novega sistema obračunavanja omrežnine. K temu sta bila z vidika vplivov na omrežje pozvana tudi ELES in SODO. Agencija je pristopila k pripravi sprememb metodologije za obračunavanje omrežnine za elektroenergetska omrežja, in sicer z namero, da se število ur konične dnevne tarife prepolovi, in da se prilagodi tudi minimalni prag obračunske moči. Spremembe bodo dane v javno razpravo v juniju, medtem ko se uveljavitev pričakuje jeseni 2016. Navedene spremembe bodo omogočile večjo fleksibilnost proizvodnje.

V letu 2016 je bilo uvedeno tudi znižanje trošarin na električno energijo za energetsko intenzivna podjetja, kar je pomenilo izboljšanje konkurenčnega položaja slovenskih podjetij ob tem, da so zaradi visokih okoljskih dajatev v primerjavi z drugimi državami EU slovenska podjetja prisiljena iskati možnosti za izboljšanje energetske učinkovitosti v svoji proizvodnji.

 

Vir: MGRT

Foto: najdi.si

Nazaj