Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcija računovodij Dolenjske in Bele krajine

Vlada sprejela noveli zakonov o davku na dodano vrednost in o davku od dohodkov pravnih oseb

Vlada sprejela noveli zakonov o davku na dodano vrednost in o davku od dohodkov pravnih oseb

5.10.2018 - Vlada RS je na svoji 3. redni seji 4. 10. 2018 potrdila predlog novele Zakona o davku na dodano vrednost in predlog novele Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. S predlogoma se v slovensko zakonodajo prenašajo evropske direktive, ki smo jih dolžni prenesti do konca letošnjega leta.

Predlog novele Zakona o davku na dodano vrednost v slovenski pravni red prenaša določbe evropske direktive 2016/1065 o spremembi direktive 2006/112/ES glede obravnave kuponov ter del določb direktive 2017/2455, ki spreminja direktivo 2006/112/ES in direktivo 2009/132/ES v zvezi z nekaterimi obveznostmi glede davka na dodano vrednost, ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo.

Predlog novele uvaja poenostavitve obveznosti plačevanja DDV ter izdajanja računov pri opravljanju telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronskih storitev, kadar se te storitve opravljajo končnim potrošnikom v drugih državah članicah. Predlog novele zakona v delu, ki se nanaša na obravnavo kuponov, vsebuje določbe, s katerimi se zagotavlja enotna DDV obravnava vseh vrst kuponov v vseh državah članicah, vključno s tem, kdaj je treba zanje plačati DDV, poleg tega pa kupone ločuje od inovativnih plačilnih sistemov in s tem zagotavlja nevtralnost obdavčenja transakcij, ki vključujejo kupone, po vsej EU. Poleg tega se do 30. junija 2022 podaljšuje veljavnost sektorskega mehanizma obrnjene davčne obveznosti za prenos pravic do emisije toplogrednih plinov, ukinjajo pa se tudi nekatere obveznosti zavezancev do davčnega organa.

Določbe obeh direktiv moramo v nacionalno zakonodajo prenesti najpozneje do 31. decembra 2018, uporabljati pa se morajo začeti 1. januarja 2019.

Predlog novele Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo 2016/1164 o določitvi pravil proti praksam izogibanja davkom, ki neposredno vplivajo na delovanje notranjega trga, v delu, ki se nanaša na splošno pravilo proti zlorabam in pravilo glede nadzorovanih tujih družb. 

Vir: MF

Nazaj