Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Letno poročilo o evropskih majhnih in srednjih podjetjih

Letno poročilo o evropskih majhnih in srednjih podjetjih

27.11.2018

Evropska komisija je objavila letno poročilo o evropskih MSP-jih. V poročilu ugotavlja, da evropski MSP-ji še naprej močno okrevajo, njihov prispevek k rasti v smislu dodane vrednosti in zaposlenosti pa je večji od pričakovanega. Uspešnost MSP-jev se med državami EU razlikuje. 

V šestih državah so MSP-ji lani še vedno ustvarili manjšo dodano vrednost kot leta 2008. Število hitrorastočih podjetij v EU se je med letoma 2014 in 2016 zaradi gospodarskega okrevanja povečalo za 24 %, vendar je dve tretjini teh podjetij prihajalo le iz šestih držav, tj. Nemčije, Združenega kraljestva, Španije, Francije, Italije in Poljske. Obeti za leti 2018 in 2019 ostajajo pozitivni, a zaradi nerešenih razmer v mednarodni trgovini tudi negotovi. Internacionalizacija MSP-jev se še naprej povečuje. Izvoz blaga MSP-jev se je od leta 2012 povečal za 20 %. Enotni trg ostaja pomemben za evropske MSP-je, saj predstavlja 70 % vrednosti izvoza MSP-jev, 80 % izvoznih MSP-jev pa prodaja svoje izdelke v drugih državah EU. Gospodarska vloga posrednega prispevka MSP-jev izvozu je pogosto podcenjena. Internacionalizacija MSP-jev je odvisna od strateških odločitev, na katere lahko odločilno vpliva podpora politike. Mednarodno širitev podjetij, ki ne izvažajo, bi bilo mogoče dodatno spodbuditi s podpornimi ukrepi.

Mala in srednje velika podjetja v Sloveniji ustvarijo 65,1 % dodane vrednosti in 73,4 % delovnih mest v nefinančnem sektorju gospodarstva, kar presega povprečje EU (56,8 % oziroma 66,4 %). Vendar je letna produktivnost skoraj za četrtino nižja od povprečja EU. Med letoma 2013 in 2017 so MSP-ji v nefinančnem sektorju gospodarstva močno zrastli: dodana vrednost MSP-jev se je povečala za 33,4 %, zaposlenost pa za 5,6 %, kar močno presega dosežke velikih podjetij na tem področju. V obdobju 2016–2017 je rast dodane vrednosti znašala 8,8 %, kar je najvišje letno povečanje od finančne krize leta 2008. V istem obdobju se je zaposlenost povečala za 2,9 %, kar je ravno tako najvišje povečanje od krize. Obeti za MSP-jeter nefinančni sektor gospodarstva kot celoto v Sloveniji ostajajo pozitivni. Dodana vrednost MSP-jev naj bi se v obdobju 2017–2019 povečala za 11,6 %, zaposlenost pa za 0,6 %.

Komisija za naslednji večletni proračun predlaga, da se MSP-jem nameni 4 milijarde evrov podpore, da bodo lahko v celoti izkoristila dobro delujoči notranji trg. Nadaljnji 2 milijardi evrov iz sklada InvestEU pa bosta tem podjetjem zagotovili še dodatne možnosti.

Celotno sporočilo za javnost >  

Letno poročilo o evropskih MSP-jih >

 

Vir: https://ec.europa.eu/slovenia

Nazaj