Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Začetek javne razprave o novem Zakonu o Poslovnem registru Slovenije

Začetek javne razprave o novem Zakonu o Poslovnem registru Slovenije

5.12.2023 - Na portalu eDemokracija je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport objavilo osnutek predloga novega Zakona o Poslovnem registru Slovenije, katerega namen je predvsem poenostavitev postopkov. V javni razpravi želijo pridobiti mnenja o predlagani ureditvi poslovnega registra, obsegu podatkov v poslovnem registru, postopkih vpisa poslovnih subjektov v register in javni dostopnosti podatkov o poslovnih subjektih.

Izhodišča novega zakona

Poslovni register naj bo med uporabniki prepoznan kot temeljni vir celovitih, verodostojnih in posodobljenih informacij o slovenskih poslovnih subjektih. Register mora vsebovati informacije, ki so pomembne za pravno varnost in varnost pravnega prometa v Republiki Sloveniji, imajo uporabno vrednost za uporabnike in imajo zagotovljen čim bolj verodostojen vir pridobivanja.

Med podatke poslovnega registra je želja vključiti tudi informacije, za katere so bile izkazane potrebe uporabnikov, kot je na primer podatek o spolu ustanovitelja, družbenika in zastopnika gospodarske družbe ter podatek o velikosti po merilih priporočila Evropske komisije, ki jo organi potrebujejo v postopkih dodeljevanja sredstev iz evropskih strukturnih skladov.

Z novim zakonom se želi poenostaviti in poenotiti postopke registracije oziroma vpisa poslovnih subjektov v poslovni register. V postopkih vpisa se želi v čim večji meri uveljaviti načelo »samo enkrat«. To pomeni, da se prijava v postopkih odda enkrat za več namenov hkrati, na primer za namen ugotavljanja izpolnjevanja pogojev za opravljanje dejavnosti, vpis v primarni register in vpis v poslovni register. Prijave se bodo lahko oddale na točkah za podporo poslovnim subjektom ali pri registrskih organih, v primeru tehničnih pogojev pa tudi neposredno prek sistema za podporo poslovnim subjektom.

Postopki vpisa poslovnih subjektov v poslovni register se bodo v še večji meri izvajali prek sistema za podporo poslovnim subjektom, ki ga zagotavlja nacionalni sistem SPOT, Slovenska poslovna točka. 

Vpis v poslovni register bo tudi v prihodnje zagotavljala Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES). 

Javna razprava

Javna razprava o osnutku predloga novega Zakona o Poslovnem registru Slovenije bo trajala do vključno petka, 5. januarja 2024. Vsi zainteresirani lahko svoja mnenja in predloge podajo prek spletnega portala eDemokracija, kjer je objavljen osnutek predloga zakona, ali neposredno na elektronski naslov: gp.mgts@gov.si s pripisom »Pripombe na osnutek Predloga ZPRS-2«.

 

Vir in foto: gov.si

Nazaj