Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Mnenja

Mnenja o odličnosti posameznika

Uspeh št. 12

Osebna odličnost je lastnost uspešnih, ki se kaže v značaju posameznika ter sposobnosti discipline, vztrajnosti, zanesljivosti… Z našimi sogovorniki smo razmišljali kaj je ključno za doseganje osebne odličnosti.


Rok Vovko, Gostilna Vovko: »Če si v veliki meri tudi sam prisoten pri delovnih procesih, tako ali drugače delaš 10 ali več ur na dan, če skrbiš za nakup najbolj kakovostnih surovin, če posla ne prepuščaš naključjem, če ne ovinkariš, če si odgovoren do naročnika in tudi dobavitelja, če se držiš dogovora, ustnega ali pisnega, če skrbiš za zaposlene, če si na realnih tleh, potem ne vidim razloga, da ne bi odličnost postala del podjetja. Prav tako je pomembno, da si vzamemo čas zase, družino in hobi. Ko pridem s kolesom na vrh težjega klanca, se počutim bolje, saj sem vesel, da sem ga premagal, poskrbel pa sem tudi za psihofizično pripravljenost. V našem poslu je psihofizična pripravljenost zelo pomembna, saj vsak dan delamo z različnimi ljudmi.

Meni se zdi ključno za osebno odličnost, da nam kot posamezniku uspe ohranjati ravnovesje med poslom, družino in prostim časom. Se vam ne zdi, da vedno govorimo le o odličnih menedžerjih, športnikih, o posebnih dosežkih in podobno, premalokrat pa o odličnih mamah in očetih, ki so tudi zaposleni na odgovornih mestih ali pa se ukvarjajo s podjetništvom? Po mojem mnenju je odličnost lahko tudi srednja pot, pa upam, da me ne boste razumeli narobe.«

 

Matjaž Avsenik, Avtomehanika Avsenik, d. o. o.: Pojem poslovna odličnost razumem kot odraz vrhunske kakovosti in zanesljivosti kot najvišji ideal, h kateremu naj bi podjetja strmela. Poseganje po odličnosti je danes nujno za celotno proizvodno in storitveno dejavnost, je bistveno več od povprečja, v povezavi s kakovostjo gre za neki presežek. Biti moramo odprti za spremembe, iskati moramo vedno nove rešitve in izzive, zaposlene pa je treba nenehno motivirati in strokovno izobraževati. Trudimo se biti odlični in delovati v tej smeri, prizadevamo si, da svoje stranke pozitivno presenetimo, jih navdušimo in jim ponudimo več, kot so pričakovale.

Za doseganje osebne odličnosti so potrebni osebna rast in preseganje lastnih omejitev, samoodgovornost, medsebojno spoštovanje, biti moraš vzgled, spoštovati različne ... Vse to je potrebno in še več, da postaneš odličen človek.

Če želimo uspeti na katerem koli področju našega življenja, moramo delovati iz srca ter si prizadevati za izboljšanje ne samo svojega življenja, ampak tudi življenja drugih.

 

Peter Kapš, Zasebna psihiatrična ordinacija: Osebna poslovna odličnost mi pomeni pristop k poslovanju z odgovornostjo do uporabnikov (bolnikov) in zaposlenih (zdravstveni delavci) za zadovoljitev potreb obeh strani. Odličnost zahteva dobro organizacijo dela, motivirane zaposlene in strokovno usposobljen kader, ki se nenehno strokovno izobražuje. Poudarek je na kakovosti dela, varnosti in dostopnosti.

Menim, da je odličnost delno odvisna od značaja posameznika in delno od okolja, ki lahko spodbuja ali zavira razvoj določenih lastnosti, kot so vztrajnost, disciplina, natančnost, poštenost,odgovornost ... Družba lahko spodbuja odličnost na vseh področjih ali pa jo zavira s spodbujanjem ali dopuščanjem neustreznega vedenja posameznikov, kot so nepoštenost, neodgovornost, kraja ...

V okviru psihiatrične ordinacije je naša osnovna vsebina dela skrb za duševno zdravje ne samo skozi zdravljenje bolnikov z duševnimi motnjami, ampak tudi skozi preventivne dejavnosti za ohranjanje duševnega zdravja ter ozaveščanje laične javnosti o pomenu skrbi za vzpostavljanje in ohranjanje psihičnega ravnovesja, zadovoljstva z delom in medosebnimi odnosi, zmožnosti ustreznega odzivanja v stresnih situacijah in kakovostnega preživljanja prostega časa. Ob teh vsebinah se trudimo pri svojem delu upoštevati vrednote, ki spodbujajo odličnost.

 

Polona Briški, Trimo, d. d.: Odličnost razumem kot doseganje odličnih rezultatov na odličen način na vseh področjih delovanja.

Osebno odličnost razumem kot odličnost na ravni posameznika, ki zajema odličnost tako na poslovnem področju kot tudi na povsem osebni ravni. Na poslovnem področju odličnosti posameznika so prav gotovo pomembni zadovoljstvo sodelavcev, kupcev, partnerjev in ostalih, s katerimi posameznik sodeluje.

Pri osebnem življenju so pomembni dosežki tako na področju ožje in širše družine, prijateljev, znancev in ostalih, s katerimi je oseba povezana. Osebna odličnost je tako velika umetnost zagotavljanja uravnoteženosti zadovoljstva vseh deležnikov posameznika. Vse to je lahko posledica razvoja osebnosti, voditeljstva, poštenosti, razvoja vrednot odličnosti, povezovanja, komuniciranja, uveljavljanja sposobnosti, odgovornosti do stalnega učenja in izboljševanja, pozitivne naravnanosti do življenja, pravega prijateljstva s sočlovekom in naravo, uresničevanja zastavljenih ciljev …

Ker se profesionalno ukvarjam z ocenjevanjem poslovne odličnosti, bi z veseljem izpostavila model EFQM, s katerim lahko sistematično analiziramo in izboljšujemo poslovno odličnost. Prilagojeno na osebno raven pa nam lahko tudi pomaga, da razmišljamo in izboljšujemo osebno odličnost.

 

Tatjana M. Gazvoda, Polje harmonije, družba za kakovost življenja, ambulanta medicine dela, prometa in športaOsebna odličnost pomeni, da znaš vzpostaviti harmonijo med svojimi življenjskimi (delovnimi in osebnimi) cilji in sposobnostmi. Za doseganje poslovne odličnosti moraš najprej vzpostaviti svojo osebno odličnost: skrbeti za svoje zdravje, ohranjanje vitalnosti, fizične in psihične.

Sodelovati in ustvarjati prijetno domače ognjišče, ki ti nudi zavetje v  »cunamijih« življenja in dela. Negovati prijateljske vezi in ohranjati stik z naravo, iz katere izhajamo. Videti metuljčka cekinčka ali pikapolonico v cvetlicah domačega travnika, slišati piš vetra. Kako malo je sploh potrebno, da najdemo svojo harmonijo. Le oči in svoje čute moramo odpreti. Nekaterim redkim posameznikom je dano že v zibki, da znajo vzpostaviti svoje življenjsko ravnotežje. Poslovni izzivi so le začimba življenja. Drugi se tega lahko naučijo, seveda, če imajo pogum in jasno zastavljene cilje.

Če hočemo doseči odličnost, moramo odstraniti ovire ali svoje običajne reakcije. To je mnogo laže, kot pa da poskušamo spremeniti svet. Seveda pa moraš v tisto, kar delaš, tudi verjeti. Verjeti v lastne sposobnosti, da urejamo svoje življenje in prevzemamo odgovornosti za to, kar se nam dogaja.


Nazaj