Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Novice

RC IN.Medica – Razvojni center za inovativne medicinske sisteme in metode zdravljenja

Uspeh št. 12

V prejšnji številki Uspeha smo pisali, da je Ministrstvo za gospodarstvo januarja letos v okviru razpisa Razvojni centri slovenskega gospodarstva kot enega izmed perspektivnih projektov, ki ga je vredno finančno podpreti, izbralo tudi projekt Razvojni center za inovativne medicinske sisteme in metode zdravljenja. 

Nosilec projekta je šentjernejsko razvojno podjetje IN.Medica, d. o. o., ki ga je ustanovilo 17 domačih in tujih partnerjev. V projekt se poleg družbenikov vključuje še 26 partnerjev iz lokalnega in širšega slovenskega okolja ter iz tujine.

RC IN.Medica je načrtovan kot inkubator, v katerem se bodo porajale, razvijale, zorele, preizkušale in oblikovale inovativne ter v globalnem pomenu napredne rešitve, namenjene zdravljenju in dobrobiti bolnikov in s tem kakovosti življenja.

RC IN.Medica je v prvi vrsti večdisciplinaren, saj se v okviru razvoja v RC vključujejo in prepletajo številna znanja medicine, elektronike, konstrukcije, dizajna, kemije in drugih področij. Hkrati pa je večtehnološki, v njem se prepletajo in razvijajo različne tehnologije, in večkulturen, ker se v razvojne skupine vključujejo tudi strokovnjaki iz tujine.

V okviru RC bodo strokovnjaki razvijali medicinske izdelke, ki jih v grobem lahko razdelimo na dve skupini izdelkov in storitev. In sicer na napredne medicinske naprave za merjenje in obvladovanje življenjskih funkcij pacientov ter podporne sisteme zanje. Konkretno bodo v okviru centra razvijali naslednje medicinske izdelke in storitve: energijsko varčen keramični senzor krvnega tlaka, sistem multiparametrskega brezžičnega prenosa signalov za povezavo različnih merilnih naprav, ki merijo življenjske funkcije pacientov, biorazgradljive koronarne vsadke – stente, sisteme za odmerjanje zdravil – neopazna inzulinska črpalka, senzorski sistem za opozarjanje na dezinfekcijo rok v bolnišnicah ter lasten biolaboratorij za predklinična testiranja medicinskih učinkovin in materialov.

V iskanju novih inovativnih rešitev je  tako glavni kapital podjetja združeno znanje celotnega partnerstva in povezovanje najboljših na specifičnih področjih razvoja. S povezovanjem in sodelovanjem številnih posameznikov, podjetij in ustanov se veča tudi kritična masa, ki je nujen pogoj za inovacije in s tem povečevanje dolgoročnih razvojnih možnosti kraja, regije in Slovenije. Prav to pa je razlog, da se je Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine projektu pridružila kot partner in družbenik novega podjetja. 

Nazaj