Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Novice

Odprtje Muzejske zbirke IMV Novo mesto

Uspeh št. 12

Klub prijateljev IMV Novo mesto smo ustanovili pred desetimi leti. Glavni cilj delovanja kluba je predstavitev razvoja avtomobilov in prikolic na Dolenjskem. Tako smo do zdaj izdali knjigo in film Velikan pod Gorjanci, film Vsakemu Podgurcu svoj kos kruha in film Muzejska zbirka. Aprila letos smo odprli prvo fazo muzejske zbirke, prihodnje leto pa bomo odprli popolno zbirko vozil, prikolic in avtodomov.

Muzejska zbirka, ki smo jo postavili v Drgančevju, predstavlja razvoj industrije motornih vozil od leta 1954. Zastavljena je tako, da se bo tudi v nadaljevanju nadgrajeval kratek pregled razvoja Industrije motornih vozil Novo mesto.

Leta 1954 je iz Agroservisa nastala Motomontaža, ko smo začeli montirati DKW Scnelaster dostavna vozila in DKW universal osebna vozila. Prvi dostavni avtomobil, razvit v IMV, je nastal leta 1958, prikolice pa smo začeli razvijati in proizvajati 1965. leta, v nadaljevanju pa tudi avtodome in hišice. Austin Moris 1300 smo montirali 1968, 1969, 1970, 1971 in 1972. leta, od takrat naprej pa Renault osebna vozila. Iz Industrije motornih vozil so nastala tri velika podjetja – Revoz, Adria Mobil in TPV – ter več manjših podjetij na Dolenjskem in v svetu.

MUZEJSKA ZBIRKA IMV

V prostoru, kjer je muzejska zbirka, predstavljamo prikolice, dostavna vozila in osebna vozila. Na stenah muzeja je slikovni prikaz razvoja avtomobilske in prikoličarske industrije. V izobraževalnem oddelku so na ogled sestavni deli ter sklopi avtomobilov in prikolic.

V izobraževalnem oddelku so predstavljene tudi najpomembnejše osebnosti za nastanek in razvoj IMV: pobudnik in začetnik Franjo Bulc, Jurij Levičnik, ki je ustvaril IMV, in Martin Sever, ki je razvil dostavna vozila in prikolice. 

Nazaj