Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Izračun ogljičnega odtisa organizacije, izdelka in storitve

15. 6. 2021

09.00 – 10.30
10.30 – 10.45 - odmor
10.45 – 12.15
12.15 – 13.00 - kosilo
13.00 – 15.00

Izobraževanje traja 7 šolskih ur.

Izvedba v živo, v prostorih SIQ. 

Kotizacija

Člani: 221,40 € + DDV 
(znesek vključuje 10 % popust)

Ostali: 246 € + DDV

Prijavo udeležbe in plačilo kotizacije uredite pri: SIQ

ePRIJAVA

 

Izobraževanje organizira in izvaja SIQ.


   

 

Spremljanje ogljičnega odtisa posameznih dejavnosti, izdelkov in/ali storitev je eno temeljnih orodij za upravljanje z izpusti toplogrednih plinov, povečanje energetske učinkovitosti in spodbujanje rabe obnovljivih virov energije. Ogljični odtis pa vse bolj zanesljivo prevzema pomembno mesto tudi med mednarodno sprejetimi merili za spremljanje trajnosti dobaviteljske verige ter sprejemljivosti izdelkov in storitev.

Ogljični odtis je eno od orodij v sistemu ravnanja z okoljem, kjer sledimo porabi fosilnih goriv in vplivu na ozonski plašč, oziroma toplogrednemu učinku organizacije. Z njim se vse bolj izkazujejo številne organizacije, vse pogosteje ga zahtevajo kupci.

Na delavnici bodo predstavljeni temeljni koncepti ogljičnega odtisa ter z njimi povezani standardi in metodologije za izračun in upravljanje z ogljičnim odtisom. Na osnovi obravnave praktičnih primerov bodo udeleženci pridobili uporabno znanje za delo v praksi. 
 

Izobraževanje je namenjeno in koristno:

  • Vodilnim delavcem in predstavnikom vodstva, ki so odgovorni za strateške vidike trajnostnega razvoja;
  • Energetskim in okoljskim strokovnjaki;
  • Vodjem sistemov ravnanja z okoljem, upravljanja z energijo in kakovostjo;
  • Strokovnjakom s področja trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti.

 

Vljudno vabljeni!

Vsebina 

 

  • Predstavitev dejavnikov poslovnega okolja, ki ustvarjajo potrebo po obvladovanju toplogrednih plinov;
  • Predstavitev toplogrednih plinov, njihovega izvora in usmeritev do faktorjev ogljičnega odtisa;
  • Predstavitev standardov in metodologij na področju ogljičnega odtisa;
  • Predstavitev izkušenj pri izračunavanju ogljičnega odtisa na nivoju organizacije in izdelkov;
  • Diskusija.

NAČIN DELA 


Na delavnici bodo podane osnovne informacije v zvezi z razumevanjem pomena trajnostnega razvoja s poudarkom na obvladovanju emisij toplogrednih plinov. Po predstavitvi osnovnih konceptov bo poudarek na prikazu praktičnih primerov izračunavanja. Na delavnici bodo imeli udeleženci dovolj priložnosti za aktivno sodelovanje ter predstavitev svojih konkretnih vprašanj in morebitnih dilem.

 

Predavatelja
Bitenc Alojz in Koželjnik Barbara

Mag. Alojz Bitenc, je samostojni svetovalec pri uvajanju sistemov vodenja kakovosti ISO 9001, sistema ravnanja z okoljem ISO 14001, sistema varnosti in zdravja pri delu ISO 45001, sistema upravljanja z energijo ISO 50001 ter zunanji presojevalec omenjenih sistemov vodenja pri SIQ. Vodi tudi projekte uvajanja modela poslovne odličnosti ter drugih orodij za racionalizacijo poslovnih procesov v organizacijah. Sodeluje v različnih mednarodnih projektih. V okviru programa EU "European Association for Environmental Management Education" se je na področju okolja dodatno usposabljal. Ima tudi večletne izkušnje z računalniško avtomatizacijo industrijskih procesov, pridobljene v Iskri Avtomatiki in na Institutu Jožef Stefan. Kot svetovalec na področju kakovosti, okolja, VZD in upravljanja z energijo sodeluje s številnimi malimi in srednje velikimi organizacijami tako v gospodarstvu kot v javnem sektorju.

Barbara Koželjnik je diplomirala na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Na SIQ deluje na področju Ocenjevanja sistemov vodenja kot presojevalka za sisteme vodenja kakovosti ISO 9001 in ravnanja z okoljem ISO 14001. Organizacijam pomaga pri izračunu in verifikaciji ogljičnega odtisa, in sicer v skladu z veljavnimi smernicami in zakonodajo preverjanja točnosti dokumentacije in izjav o skladnosti za fluorirane toplogredne pline. Ima večletne izkušnje s področja kemijske analitike ter z uvajanjem in vzpostavljanjem akreditiranih, validiranih in hišnih metod, ki jih je pridobila v Eurofins ERICo. Izkušnje s področij okoljske zakonodaje in obvladovanja kemikalij/materialov za tehnološke procese skladno z REACH in RoHS zakonodajo, izkušnje z izvajanjem okoljskih monitoringov in z njimi povezanih aktivnosti po SIST ISO 17025 ter izkušnje s predavanjem pa je pridobila v Gorenju. Je tudi svetovalka za kemikalije ter varnostna svetovalka za prevoz nevarnega blaga po cesti in železnici.

 

PRIJAVE in KOTIZACIJA:


Člani GZDBK imajo 10 % popust pri kotizaciji.  


Prijave, plačilo kotizacije in podrobnejša pojasnila o izobraževanju uredite pri:

SIQ LJUBLJANA, Mašera-Spasićeva ulica 10, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 1 5609 894 tanja.bencek@siq.siwww.siq.si.

 

Dodatna pojasnila: mag. Nina Šab, 07 33 22 185, nina.sab@gzdbk.si 

 

Eva Pintarič je po izobrazbi univ. dipl. kemije. Delovne izkušnje si je nabirala najprej kot analitik v kemičnem laboratoriju, nato kot vodja biokemičnega laboratorija, najdlje pa kot strokovna delavka na področju varnega in zdravega dela ter varstva pred požarom. Je zunanja sodelavka pri SIQ, deluje kot vodilna presojevalka za sisteme vodenja kakovosti, ravnanja z okoljem in vodenja varnosti in zdravja pri delu. Med drugim pa že od leta 2014 aktivno sodeluje kot predavateljica v programu Čili za delo na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa.