Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

INDUSTRIJA 4.0 in kaj morajo o tem vedeti vodstva organizacij

brezplačno e-strokovno srečanje

23. 9. 2021

13.00 začetek
14.30 zaključek

Izobraževanje traja 2 šolski uri.

Prehod na nivo Industrije 4.0 je lahko dolgotrajen in navadno posega v izvajanje vseh obstoječih procesov, zato mora biti v prvi vrsti pravilno zastavljen, da se preprečijo tveganja neuspešne implementacije.

Na kratkem strokovnem srečanju se želimo skupaj z vami dotakniti aktualne teme Industrija 4.0, kako jo razumeti ter jo udejanjiti v praksi.

Udeležba je brezplačna. 

e-PRIJAVA 

 

 

Izobraževanje organizira in izvaja SIQ.


   

 


Vodstvo organizacij se vse bolj zaveda, da bodo organizacije sposobne konkurirati v spremenjenih tržnih razmerah in da se bodo uspešno vključevale v globalne verige vrednosti le s trajnim razvojem in izboljševanjem svojih procesov. Ključni izziv, s katerimi se v aktualnem času srečujejo zlasti proizvodne organizacije, je pravzaprav agilno obvladovanje omenjenih spremenjenih okoliščin v poslovnem okolju.

Le organizacije, ki bodo ob odzivu na zunanje okoliščine v obsegu razpoložljivih virov sposobne ustrezno optimizirati notranje procese in nuditi še bolj kakovostne proizvode in storitve, bodo nagrajene z višjo dodano vrednostjo in lojalnostjo sodelavcev ter svojih odjemalcev.

Takšna prilagodljivost organizacije pa ni mogoča brez medsebojno povezanih in informacijsko podprtih procesov ter njihovega krmiljenja na osnovi objektivnih dejstev. Na tem mestu se izkažeta digitalizacija in avtomatizacija procesov kot ključni dopolnili odločanju vodstva v realnem času, kot nenadomestljiva podpora zaposlenim pri učinkoviti realizaciji procesov in poslovnih idej ter čedalje bolj celo kot uresničljiv odgovor na pomanjkanje človeških virov.

Cilj strokovnega srečanja je:

  • predstaviti koncept Industrije 4.0,
  • utrditi razumevanje učinkov prehoda na nivo Industrije 4.0, kot so povečanje dobavne sposobnosti organizacije, povečanje odpornosti na motnje v zunanjem in notranjem poslovnem okolju, nadzor delovanja v realnem času in možnosti uporabe umetne inteligence pri odločanju ter
  • predstaviti osnovne napotke, kako se lotiti preobrazbe na nivo Industrije 4.0.

Ciljna skupina srečanja so:

  • direktorji, ki se odločajo za (nadaljevanje) preobrazbe v svojih organizacijah,
  • vodstveni delavci, ki sodelujete/želite samostojno voditi interne projekte preobrazbe procesov v podjetjih in
  • ostali, ki jih tematika zanima.

Način poteka e-srečanja: predavanje, izmenjava izkušenj ter odgovori na vprašanja. 

Vljudno vabljeni!

Vsebina 

 

13.00 - Janez Furlan: INDUSTRIJA 4.0 in kaj morajo o tem vedeti vodstva organizacij

  • Kaj razumemo pod pojmom Industrija 4.0?
  • Prednosti Industrije 4.0
  • Industrija 4.0 in vpliv na poslovni model ter sistem vodenja - digitalni poslovni modeli, produkti in storitve, vključitev v digitalno verigo vrednosti

13.25 - Marko Mandelj: Preobrazba se začne pri vodstvu

  • Zavezanost vodstva in komuniciranje z deležniki
  • Digitalna strategija in kazalniki uspešnosti preobrazbe
  • Razvoj digitalne kulture, digitalnih kadrov in digitalnih delovnih mest (upravljanje s spremembami pri preobrazbi organizacije)
  • Digitalizacija procesov realizacije – nadzor in analiza delovanja procesov in kakovosti v realnem času ter decentralizirano odločanje
  • Osnovni koraki za implementacijo digitalizacij

13.55 - Janez Furlan: Predstavitev šole Industrija 4.0

14.10 - Vprašanja udeležencev

14.30 - Zaključek

Predavatelja
Janez Furlan in Marko Mandelj

Janez Furlan je pričel svojo karierno pot kot procesni inženir zagotavljanja kakovosti v mednarodnem podjetju, nato pa je kot preskuševalec in vodja Laboratorija za varnost električnih naprav in strojev na SIQ izvajal številne postopke ugotavljanja skladnosti strojev in naprav ter sodeloval pri projektih zagotavljanja skladnosti proizvodov v podjetjih doma in v tujini. Kot vodja kakovosti v mednarodno priznanem inženiring podjetju se je nato ukvarjal z obvladovanjem tveganj in kakovosti pri industrijskih projektih. Trenutno je vodilni presojevalec sistemov vodenja kakovosti ISO 9001 in kot samostojni svetovalec svetuje malim in srednje velikim podjetjem na področju kakovosti in konkurenčnosti. Aktivno spremlja trende sodobne proizvodnje in usmerja organizacije, ki prehajajo na nivo Industrije 4.0. Aktivno sodeluje tudi pri različnih mednarodnih projektih.

Marko Mandelj je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani leta 1992 iz računalniško vodenih proizvodnih procesov. Že 30 let izvaja in vodi projekte na področju avtomatizacije in informatizacije oz. digitalizacije proizvodnih procesov v industriji. Projekti zajemajo tako svetovanje kot izvedbo in uvedbo avtomatizacije ter sistemov MES in IIoT pri strankah, ki gredo v smeri digitalizacije in vzpostavitve pametne tovarne prihodnosti. Vodil je razvoj novih rešitev v okviru raznih razvojnih projektov, med drugim tudi razvoj napredne platforme IIoT in pametnih modulov sistema MES, ki slonijo na mednarodno potrjeni arhitekturi tovarn prihodnosti Industrija 4.0 – RAMI 4.0 (IEC 62890, IEC 62264, IEC 61512 ...).

 

PRIJAVE in KOTIZACIJA:
  


Prijave, plačilo kotizacije in podrobnejša pojasnila o izobraževanju uredite pri:

SIQ LJUBLJANA, Mašera-Spasićeva ulica 10, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 1 5609 894 tanja.bencek@siq.siwww.siq.si.

 

Dodatna pojasnila: mag. Nina Šab, 07 33 22 185, nina.sab@gzdbk.si 

 

Eva Pintarič je po izobrazbi univ. dipl. kemije. Delovne izkušnje si je nabirala najprej kot analitik v kemičnem laboratoriju, nato kot vodja biokemičnega laboratorija, najdlje pa kot strokovna delavka na področju varnega in zdravega dela ter varstva pred požarom. Je zunanja sodelavka pri SIQ, deluje kot vodilna presojevalka za sisteme vodenja kakovosti, ravnanja z okoljem in vodenja varnosti in zdravja pri delu. Med drugim pa že od leta 2014 aktivno sodeluje kot predavateljica v programu Čili za delo na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa.