Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Oblikovanje delovnega mesta, ergonomija in spol

18. 5. 2022

13.00 začetek
15.15 zaključek

VIRTUALNO (ZOOM)

Na podlagi Pravilnika o stalnem strokovnem usposabljanju na področju varnosti in zdravja pri delu udeležba priznava strokovnim delavkam/delavcem za varnost pri delu 5 točk.

Udeležba je brezplačna za vse, a je potrebna predhodna prijava do 17. maja:

ePRJAVA


 




Delodajalke in delodajalci morajo prilagajati delo posameznicam in posameznikom z ustreznim oblikovanjem delovnega mesta in delovnega okolja, delovnih prostorov, delovnih in tehnoloških postopkov, izbiro delovne in osebne varovalne opreme ter delovnih in proizvajalnih metod, še zlasti pa tako, da odpravlja monotono delo ter pogoje z vsiljenim ritmom dela in ostale zdravju škodljive okoliščine (humanizacija dela).

S tem seminarjem želimo opozoriti, da se na delovnih mestih premalo pozornosti namenja razlikam med spoloma. Delovna in osebna varovalna oprema pogosto ne upošteva velikosti in oblike ženskega telesa. Tudi organizacijske oblike dela v premajhni meri upoštevajo različne vloge žensk v družbi. Nekatere raziskovalke in raziskovalci ugotavljajo, da se je v svetu uveljavil pogled na varnost in zdravje pri delu, v katerem prevladujejo moški. Pri zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu je torej potrebno v večji meri upoštevati vprašanja spola.

Seminar je namenjen zlasti delodajalkam/delodajalcem, strokovnim delavkam/delavcem za varnost pri delu, izvajalkam/izvajalcem medicine dela in kadrovskim delavkam/delavcem, pa tudi delavkam/delavcem in delavskim zaupnicam/zaupnikom za varnost in zdravje pri delu ter vsem, ki jih zanimajo kostno-mišična obolenja, povezana z delom, ergonomija na delovnem mestu in raznolikost delovne sile.



Vljudno vabljeni!

Vsebina


Moderatorka: izredna profesorica dr. Simona ŠAROTAR ŽIŽEK, Univerza v Mariboru, Ekonomsko-poslovna fakulteta

13.00–13.05 Uvodna pojasnila
13.05–13.15 Pozdravni govor
mag. Nikolaj PETRIŠIČ, vodja Sektorja za varnost in zdravje pri delu, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
13.15–13.45 Kostno-mišična obolenja, povezana z delom, glede na spol
Dani MIRNIK, dr. med., spec. MDPŠ, ZVD Zavod za varstvo pri delu d.o.o.
13.45–14.15 Ergonomija na delovnem mestu v kontekstu spola
izredna profesorica dr. Nataša VUJICA HERCOG, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo
14.15–14.45 Organizacija dela in usklajevanje poklicnega ter zasebnega življenja
izredna profesorica dr. Simona ŠAROTAR ŽIŽEK, Univerza v Mariboru, Ekonomsko-poslovna fakulteta
14.45–15.10 Razprava
15.10–15.15 Zaključki
mag. Nikolaj PETRIŠIČ, vodja Sektorja za varnost in zdravje pri delu, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Predavatelji

mag. Nikolaj PETRIŠIČ
Dani MIRNIK, dr. med., spec. MDPŠ
dr. Nataša VUJICA HERCOG
dr. Simona ŠAROTAR ŽIŽEK

Prijave in udeležba:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo udeležencem naknadno po e-pošti posredovalo potrdila o udeležbi.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo na podlagi Pravilnika o stalnem strokovnem usposabljanju na področju varnosti in zdravja pri delu priznalo strokovnim delavkam/delavcem za varnost pri delu 5 točk.

Seminar je del evropske kampanje Zdravo delovno okolje 2020-22:
Informacije o evropski kampanji so objavljene na: https://healthy-workplaces.eu/sl



Spletni seminar sofinancira Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA).