Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

SISTEMI VODENJA IN TRAJNOSTNI RAZVOJ - Kako sistemi vodenja prispevajo k trajnostnemu delovanju organizacij

posvet presojevalcev

24. 5. 2022

9.00 začetek
14.15 zaključek

Prijavo udeležbe in plačilo kotizacije uredite pri SIQ. 

GZDBK člani, ki so imetniki SIQ certifikata 15 % popust na kotizacijo, 

GZDBK člani, ki niso imetniki SIQ certifikata 5 % popust na kotizacijo.

Popusti, odobreni s strani SIQ, se med seboj ne seštevajo.

Poseben popust: 25 % popust lahko uveljavljate vsi, ki ste v tekočem letu vpisani v SIQ-register notranjih presojevalcev. Popusti se med seboj ne seštevajo.

 

Izobraževanje organizira in izvaja SIQ.


   

 


Standardi za sisteme vodenja, ne glede na to, katerega imamo v mislih, neposredno ali vsaj posredno pomembno prispevajo k trajnostnemu delovanju organizacije.

Na posvetu presojevalcev bomo izpostavili nekatere ključne elemente sistemov vodenja, ki nam dajejo dobro podlago za doseganje trajnostnih ciljev, in še več. Kot navaja standard ISO 14001, se pričakovanja družbe glede trajnostnega razvoja povečujejo zaradi vse strožje zakonodaje, vse večjih pritiskov onesnaževalcev na okolje in še vedno neučinkovite rabe virov. Izvajanje sistema vodenja kakovosti, kot ga postavlja standard ISO 9001, pomeni pravočasno prepoznavanje tveganj ali, ko nam to kljub vsemu spodleti, ugotavljanje in izvajanje korektivnih ukrepov. Hkrati pa pomeni tudi obvladovanje dobaviteljev. Poštene poslovne prakse so minimalni pričakovani kriterij za zadovoljstvo vseh deležnikov. Zaradi vedno višjih kriterijev za zagotavljanje zdravja in zadovoljstva zaposlenih tako vse bolj stopajo v ospredje sistemski pristopi k obvladovanju varnosti in zdravju pri delu (standard ISO 45001).

Dolgoletne izkušnje organizacij z izvajanjem sistemov vodenja dokazujejo, da z dobro vpeljanimi sistemi vodenja, ki zagotavljajo optimalno porabo virov, učinkoviteje dosegamo (trajnostne) cilje, kar bomo s primeri dobrih praks tudi prikazali. Predstavljena bo tudi dobra praksa trajnostnih transformacij slovenskih podjetij v sklopu nacionalnega programa organizacije SPIRIT Slovenija.

Posvet bomo zaključili z interaktivno vajo iz krožnih poslovnih modelov (analizo krožnosti vaše organizacije), ki so eden od temeljev trajnostnega delovanja.


Vljudno vabljeni!

VSEBINA  

9.00–9.30 Kako nam sistemi vodenja lahko pomagajo pri doseganju trajnostnih ciljev ter pomen socialnega vidika, Miloš Seražin, direktor področja Ocenjevanje sistemov vodenja, SIQ

9.30–9.50 Okoljski vidik, ključni element trajnosti: Kako spremljamo okoljske učinke (cilje in kazalnike), Blanka Kaker, strokovna vodja ocenjevanja sistemov vodenja, SIQ

9.50–10.10 Poštene poslovne prakse, pomemben del trajnostnega delovanja organizacije, Jana Kolenc Muženič, vodja produkta varnosti živil, SIQ

10.10–10.30 Trajnostna dobavna veriga: Ocenjevanje in obvladovanje trajnostnih vidikov dobaviteljev, Andreja Jesenko, vodja sistema kakovosti, TITUS, d. o. o.

10.30–10.45 Odmor

10.45–11.30 Dobra praksa trajnostnega delovanja v Argeti – Atlantic Grupa, d. d., Nataša Češnovar Gregorc, direktorica raziskav in razvoja programa namazi v skupini Atlantic Grupa, d. d.

11.30–12.15 Predstavitev nacionalnega programa Trajnostne strateške transformacije slovenskih podjetij – Šestletne izkušnje iz prakse, Agencija SPIRIT Slovenija, Alenka Hren, vodja nacionalnega programa, *SPIRIT Slovenija in Nenad Savič – član ekspertne skupine

12.15–13.00 Odmor za kosilo

13.00–14.00 Interaktivna vaja in izmenjava izkušenj v skupini

14.00–14.15 Povzetek in zaključek

*Spirit Slovenija in člani ekspertne skupine bodo na dogodku sodelovali prostovoljno, s ciljem širjenja dobre prakse vpeljave trajnostnih strategij v slovenska podjetja. Posredovali bodo tudi informacije o prihodnjih načrtovanih podpornih programih na temo Trajnostne in krožne strateške transformacije podjetij.

Vabljeni vodilni in vodstveni kader, odgovorni za sisteme vodenja, notranji in zunanji presojevalci sistemov vodenja, svetovalci s področja sistemov vodenja ter vsi, ki se ukvarjate z implementacijo trajnosti v prakso.

Lokacija izvedbe: SIQ Ljubljana. Podrobne informacije o izvedbi posredujemo prijavljenim.

Poseben popust: 25 % popust lahko uveljavljate vsi, ki ste v tekočem letu vpisani v SIQ-register notranjih presojevalcev. Popusti se med seboj ne seštevajo.

PRIJAVE in KOTIZACIJA:

Kotizacija vključuje pripravo in izvedbo izobraževanja, gradivo, potrdilo o udeležbi. 

Prijave, plačilo kotizacije in podrobnejša pojasnila o izobraževanju uredite pri:

SIQ LJUBLJANA, Mašera-Spasićeva ulica 10, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 1 5609 894 tanja.bencek@siq.siwww.siq.si.

 

Dodatna pojasnila: mag. Nina Šab, 07 33 22 185, nina.sab@gzdbk.si 

 

Eva Pintarič je po izobrazbi univ. dipl. kemije. Delovne izkušnje si je nabirala najprej kot analitik v kemičnem laboratoriju, nato kot vodja biokemičnega laboratorija, najdlje pa kot strokovna delavka na področju varnega in zdravega dela ter varstva pred požarom. Je zunanja sodelavka pri SIQ, deluje kot vodilna presojevalka za sisteme vodenja kakovosti, ravnanja z okoljem in vodenja varnosti in zdravja pri delu. Med drugim pa že od leta 2014 aktivno sodeluje kot predavateljica v programu Čili za delo na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa.