Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Predstavitev primerov dobre prakse s področja preprečevanja in obvladovanja kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom (brezplačno, 6 KT)

13. 10. 2022

13.00 začetek
15.15 zaključek

Gospodarsko razstavišče, Ljubljana, dvorana Urška

Na podlagi Pravilnika o stalnem strokovnem usposabljanju na področju varnosti in zdravja pri delu udeležba priznava strokovnim delavkam/delavcem za varnost pri delu 6 točk.

Udeležba je brezplačna za vse, a je potrebna predhodna prijava do 10. 10. 2022:

ePRIJAVA


 




Z delom povezana kostno-mišična obolenja so eden od najpogostejših vzrokov za invalidnost in odsotnost z dela ter predstavljajo velik strošek za posameznike, podjetja, zdravstveno in pokojninsko blagajno ter družbo kot celoto. Zato sodi preprečevanje z delom povezanih kostno-mišičnih obolenj in s tem izboljšanje zdravja ter dobrega počutja delavcev med prednostne naloge. Z nacionalnim tekmovanjem za priznanje »Dobra praksa na področju varnosti in zdravja pri delu 2020-2022« je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti želelo spodbuditi organizacije, ki so uvedle resnične izboljšave na tem področju, da se predstavijo širši slovenski javnosti.

Seminar je namenjen predstavitvi nagrajenih primerov dobre prakse in izmenjavi izkušenj s področja preprečevanja in obvladovanja kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom. Vabljeni so zlasti delodajalci, strokovni delavci za varnost pri delu, kadrovski delavci, delavski zaupniki za varnost in zdravje pri delu, sindikalni predstavniki ter vsi, ki jih zanimajo izkušnje s področja preprečevanja in obvladovanja kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom.



Vljudno vabljeni!

Vsebina


Moderatorka: dr. Eva Stergar

13.00 Uvodna pojasnila
13.05 Pozdravni govor
13.15 Zdravstveni absentizem zaradi z delom povezanih kostno-mišičnih obolenj v Sloveniji
13.30 Razprava
13.35 Ugotovitve inšpekcijskega nadzora v zvezi s preprečevanjem kostno-mišičnih obolenj, ki je potekal v okviru kampanje SLIC 2022
13.50 Razprava
13.55 Aktivni odmor
14.00 Nagrajeni primer dobre prakse Pro-Akt – Aktivno na poti do zdravja
14.20 Predstavitveni film programa Pro-Akt – Aktivno na poti do zdravja
14.30 Nagrajeni primer dobre prakse Zavarujmo zdravje
14.50 Predstavitveni film programa Zavarujmo zdravje
15.00 Aktivni odmor
15.05 Okrogla miza: Kaj se lahko naučimo iz primerov dobre prakse?
15.35 Zaključki

Podrobnejši program >

Prijave in udeležba:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo udeležencem naknadno po e-pošti posredovalo potrdila o udeležbi.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo na podlagi Pravilnika o stalnem strokovnem usposabljanju na področju varnosti in zdravja pri delu priznalo strokovnim delavkam/delavcem za varnost pri delu 6 točk.

Seminar je del evropske kampanje Zdravo delovno okolje 2020-22:
Informacije o evropski kampanji so objavljene na: https://healthy-workplaces.eu/sl