Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Slovenija stoji na cestah: Kakšne bodo rešitve tega vedno bolj perečega problema?

22. 1. 2024

10.00 začetek
13.00 odmor
13.30 okrogla miza
15.00 razprava in predstavitev zaključkov

Trajanje: 5 ur

Državni svet Republike Slovenije (Šubičeva 4, Ljubljana)

Kotizacija

Udeležba je brezplačna.

Za udeležbo na dogodku je obvezna elektronska prijava do 21. 1. 2024, do 10. ure.

 

 

  

 

 

Državni svet Republike Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije vabita na strokovni posvet Slovenija stoji na cestah: kakšne bodo rešitve tega vedno bolj perečega problema.

Kdaj: ponedeljek, 22. januarja 2024, ob 10.00
Kje: v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije (Šubičeva 4, Ljubljana)

Namen in cilj dogodka:
Državni svet Republike Slovenije je kot stičišče raznolikih interesov primeren podij za razpravo in razmislek o trenutni prometni situaciji, s katero se v zadnjih letih srečujemo na slovenskih cestah. Kje smo torej danes, po skoraj petnajstih letih od prvih opozoril prometne stroke glede prihajajočega prometnega kolapsa, v katerem smo se sedaj znašli? Kakšne korake načrtujejo pristojni za rešitev nastale situacije? Na vsa ta vprašanja bomo poskušali najti odgovore na posvetu. 

Vljudno vabljeni!

Vsebina

 

Še posebej skrb zbujajo vedno daljši prometni zastoji na slovenskem avtocestnem omrežju, predvsem na vpadnicah v Ljubljano, na ljubljanskem avtocestnem obroču ter na štajerskem, dolenjskem in primorskem avtocestnem kraku. Kljub temu, da so nekateri cestno-prometni strokovnjaki že pred več kot desetimi leti opozarjali, da je treba nemudoma pristopiti k pripravi državnih prostorskih načrtov za širitev slovenskega avtocestnega omrežja iz štiri v šestpasovnice, se to ni zgodilo. Če so vozniki na štajerskem avtocestnem kraku v prometnih konicah, ki danes pravzaprav trajajo že ves dan, pred desetimi leti na zastoje naleteli pri Domžalah, danes stojijo že pred vstopom na območje bivše cestninske postaje v Kompolju. Kolone so se torej v desetih letih podaljšale za več kot 15 km. To še posebej skrbi tisti del gospodarstva, ki posluje po principu »time to door« ter slovenski prevozniški in logistični sektor.

Žal, se krepko zamuja tudi s pripravo državnega prostorskega načrta za izgradnjo nove železniške povezave med Mariborom, Ljubljano in Koprom, ki bi bila namenjena javnemu potniškemu prometu in bi potnikom omogočila, da razdaljo med Mariborom in Ljubljano ali med Koprom in Ljubljano premagajo v 50 minutah.

PROGRAM POSVETA >

Število mest na dogodku je omejeno. Vsi zainteresirani si bodo dogodek lahko ogledali v živo na posnetku, ki bo dostopen na spletni strani Državnega sveta Republike Slovenije www.ds-rs.si.

Posnetek dogodka je dostopen na povezavi posvet: Slovenija stoji na cestah: kakšne bodo rešitve tega vedno bolj perečega problema (youtube.com).

Prijave:

Za udeležbo na dogodku je obvezna elektronska prijava do 21. 1. 2024, do 10. ure. Število prijav je omejeno.