Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Ali opravljate mednarodne prevoze blaga s kombiji?

Če ste prevoznik in opravljate mednarodne prevoze blaga z vozili ali s kombinacijo vozil, katerih največja dovoljena masa naloženega vozila presega 2,5 tone, torej s kombiji, boste v skladu z evropsko Uredbo od 21. maja letos potrebovali licenco.

Licenca še vedno ne bo potrebna za prevoze blaga s kombiji po Sloveniji in za prevoze blaga za lastne potrebe.

Prevozniki morate za pridobitev licence izpolnjevati pogoje glede sedeža podjetja, dobrega ugleda, finančnega položaja in strokovne usposobljenosti.

Vlogo za pridobitev licence najdete na spletni strani www.gzs.si/licence. Ker pričakujemo povečan obsega prejetih vlog tik pred začetkom veljavnosti, predlagamo, da vlogo pošljete čimprej. Izdana licenca velja 5 leti.

Za izpolnjevanje pogoja glede strokovne usposobljenosti mora vsako prevozno podjetje imenovati upravljavca prevozov. Opravljen mora imeti preizkus znanja. Ker se izpiti lahko opravljajo le v razpisanih terminih, vam predlagamo, da v kolikor tega izpita še nimate, da se čimprej prijavite.

Edina razlika med pogoji za pridobitev licence za lažja ali težja vozila je v višini kapitala in rezerv, ki jim mora imeti podjetje. Za vozila nad 3,5 t mora imeti podjetje vsaj 9.000 EUR za prvo vozilo in 5.000 EUR za vsako naslednje vozilo. Za vozila med 2,5 t in 3,5 t pa vsaj 1.800 EUR za prvo vozilo in 900 EUR za vsako naslednje vozilo.

Za zaključek vam svetujemo, da če se ukvarjate z mednarodnimi prevozi blaga s kombiji, da čimprej pošljete v celoti izpolnjeno vlogo za pridobitev licence.

Če pa že imate licenco Skupnosti za prevoze blaga z vozili nad 3,5 t, pošljite samo vlogo za prijavo dodatnega, lažjega vozila.

Imate še dodatno vprašanje? Obrnite se na Javne listine GZS: www.gzs.si/licence.

 

Vir: GZS

Nazaj