Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Potrdilo o poreklu blaga (angl. Certificate of Origin)

Gospodarska zbornica Slovenija je članica Mednarodne akreditacijske verige za potrdila o poreklu blaga (International Certificat of Origin Global Accreditation Chain) in je tako mednarodno akreditirana za izdajo potrdil o poreklu blaga. Obrazci Potrdila o poreklu blaga vključujejo mednarodni znak kakovosti ICC/CO. 

Potrdilo o poreklu blaga (angl. Certificate of Origin) je dokument, ki določa poreklo blaga in je ključen dejavnik pri izvajanju ukrepov trgovinske politike. Ali je potrdilo o poreklu blaga potrebno ali ne, je odvisno od številnih dejavnikov: kam se blago izvaža, vrsta blaga, zahteve bank ali finančnih institucij vpletenih v izvozni postopek itd. Obveznost izvoznika je, da pred sklenitvijo posla pridobi informacije, ali je v državi uvoza potrebno potrdilo o poreklu blaga in morebitne druge zahteve države uvoza, kot je npr. izvozna faktura ali drug dokument, overjen s strani gospodarske zbornice.

Potrdilo o poreklu blaga se izda za posamezno pošiljko in praviloma spremlja blago. Potrdilo se izda samo, če so izpolnjeni pogoji in če blago, na katerega se nanaša, ustreza merilom za pridobitev porekla.

Od leta 1923, ko je bila na Ženevski konvenciji (kasneje Kjotska konvencija) sprejet dogovor o poenostavitvi carinskih formalnosti, v večini držav sveta potrdila o poreklu blaga izdajajo gospodarske zbornice.

Vsi podpisi in žigi pooblaščenih izdajateljev s strani GZS (tudi GZDBK) so deponirani pri okoli 80 tujih diplomatsko konzularnih predstavništvih s sedežem v Sloveniji in slovenskih diplomatsko konzularnih predstavništvih s sedežem v tujini ter pri Mednarodni trgovinski zbornici.

Potrdila o poreklu blaga izdajamo tudi na Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine.

Več >

Nazaj