Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Digitalizacija ATA zvezka

ATA zvezki (angl. ATA Carnet) se digitalizirajo. Digitalizacija ATA zvezka poteka postopno. Že zdaj si lahko na svoj mobilni telefon naložite ATA Carnet aplikacijo, ki je dostopna v operacijskih sistemih Android in iOS. ATA Carnet aplikacija je digitalna denarnica, v kateri so shranjeni vaši ATA zvezki. V aplikaciji bodo podatki o ATA zvezku, veljavnosti, o imetniku, ciljnih in tranzitnih državah in podatki o blagu, ki ga začasno izvažate. Na mejnem prehodu boste cariniku namesto fizičnega ATA zvezka pokazali samo QR kodo na vašem telefonu. Carinik bo podatke prebral s čitalcem kod ali pa šifro vašega zvezka ročno vpisal v aplikacijo, ki je dostopna carinskim organom po vsem svetu. Carinik bo podatke namesto v fizični obrazec vpisal v aplikacijo. Podatki pa bodo nato dostopni imetnikom, izdajateljem in carinskim organom.

 

Še nekaj časa bo vzporedno potekala uporaba papirnatega obrazca in eATA zvezka. Postopno pa bodo eATA zvezki popolnoma nadomestili papirnate obrazce.

V Sloveniji lahko od leta 2022 vlogo za pridobitev ATA zvezka oddate elektronsko, ATA zvezek v fizični obliki pa vam natisnemo na zbornici. Od oktobra 2023 morajo biti tudi vsi seznami blaga oddani v e-obliki. Ob izdaji papirnatega ATA zvezka bomo izdali tudi digitalni eATA zvezek. Vsi podatki o ATA zvezku bodo preneseni v mednarodno bazo, podatki pa bodo na voljo uporabnikom/imetnikom in carinskim organom.

Video predstavitve delovanja eATA zvezka:

• Delovanje digitalnega ATA zvezka: Pilot training video

• Predstavitev ATA Carnet mobilne aplikacije: Introduction to the ATA Carnet app

***

V bodoče vas naprošamo, da oddajate e-vlogo preko spletne ATA aplikacije: https://eatazvezki.gzs.si/.

Postopek je enostaven in poteka v 5 korakih: najprej se mora registrirani uporabnik aplikacije, nato imetnik ATA zvezka, pripraviti je treba seznam blaga ter pripraviti vlogo z osnovnimi podatki o imetniku, informacijo kam se blago izvaža in kdo bo urejal postopke na meji. V zadnjem koraku se uredi še plačilo in dogovori o prevzemu obrazca. Strošek pridobitve ATA zvezka je odvisen od vrednosti blaga in števila držav, za katere se zvezek izdaja.

1. KORAK: Registracija uporabnika aplikacije

2. KORAK: Registracija imetnika ATA zvezka (podjetje ali fizična oseba)

3. KORAK: Priprava seznama blaga: podatke o blagu lahko vpisujete direktno v aplikacijo ALI ga uvozite iz Excelove datoteke, pripravljene po predlogi: ATA seznam blaga

4. KORAK: Priprava in oddaja vloge (in izjave) za pridobitev ATA zvezka. (Če se vam ne pokaže vloga, na vrhu zaslona omogočite pojavna okna!). Tu lahko priložite tudi dokazilo o plačilu.

5. ZADNJI KORAK: Komunikacija glede plačila in prevzema ATA zvezka, v kolikor niste priložili dokazila o plačilu v 4 . koraku.

Navodila za uporabo ATA aplikacije >

 

Za podrobnejša pojasnila smo vam na voljo na spodnjih kontaktih:

  • Polona Lindič (polona.lindic@gzdbk.si, 07 33 22 182)
  • mag. Nina Šab (nina.sab@gzdbk.si, 07 33 22 185) 

Nazaj