Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Podaljšanje veljavnosti sheme splošnih tarifnih preferencialov

Veljavnost obstoječe sheme splošnih tarifnih preferencialov (angleško Generalised Scheme of Preferences - GSP) je bila z evropsko uredbo podaljšana do 31. decembra 2027 oziroma do sprejema nove GSP uredbe.

Shema GSP omogoča popolno ali delno oprostitev plačila carinskih dajatev pri uvozu izdelkov po poreklu iz držav v razvoju v EU. Na ta način EU državam v razvoju omogoča lažji dostop njihovega blaga na trg EU ter prispeva k njihovi gospodarski rasti.

Uredba, ki ureja obstoječo shemo splošnih preferencialov, je imela veljavnost do 31. decembra 2023. Ker do tega datuma še ne bo sprejeta nova GSP uredba, je bilo sprejeto triletno podaljšanje. Postopek sprejema nove 10-letne GSP uredbe je v teku, ni pa še znano, kdaj bo zaključen.

Sprememba uredbe o uporabi sheme splošnih tarifnih preferencialov je objavljena v Uradnem listu EU L 2023/2663 z 27. novembra 2023. Obstoječa shema GSP je določena z Evropsko uredbo št. 978/2012 o uporabi sheme splošnih tarifnih preferencialov. Na voljo je konsolidirano besedilo uredbe splošne sheme preferencialov.

Na strani Direktorata za trgovino pri Evropski komisiji lahko najdete dodatne informacije o shemi splošnih tarifnih preferencialov (v angleščini).

Kontaktna oseba za shemo splošnih tarifnih preferencialov: Marjeta Bajt, 01 400 36 27, marjeta.bajt@gov.si

 

Vir: gov.si

Nazaj