Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Uvodnik

Odgovornost okolja do gospodarstva

Uspeh št. 15

Kakšno podporo okolja ima naše gospodarstvo? Odgovor na to vprašanje ni preprost niti hiter, a v tej izdaji Uspeha poskušamo poiskati odgovor prav na to vprašanje. Živimo v času globalizacije, ko selitev proizvodnje na drugo lokacijo in celo v drugo državo ne predstavlja težave. Na primeru Bele krajine vidimo, kaj se zgodi, ko se lastnik odloči drugače, kot si želimo. Brez ustrezne infrastrukture ne bo razvoja gospodarstva, a če se ozremo v preteklost, vidimo, da so določene družbe in regije krizo izkoristile kot veliko priložnost.

V osrednjem intervjuju predstavljamo dobitnika  nagrade priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost, ki je najvišja državna nagrada za dosežke na področju kakovosti poslovanja. Ob tej nagradi je treba poudariti, da Odbor za priznanje štiri leta ni podelil tega priznanja. Ključno vlogo v tej odlični organizaciji je odigralo vodstvo, ki brez dejavne vloge vseh zaposlenih tega rezultata ne bi moglo doseči.

Organizirali smo že 6. skupščino Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine. Poslovanje zbornice je bilo tudi v minulem letu uspešno. Izhodišča za program dela za letošnje leto so bila na skupščini potrjena. Zaveza vseh nas na zbornici je, da jih uspešno in učinkovito izvedemo. Pri svojem delu bomo na zbornica veliko pozornosti namenili odprtosti delovanja, povezovanju in sodelovanju z našimi člani, drugimi ustanovami, zbornicami in združenji v širši regiji. Cilj je, da pomagamo ustvarjati podjetjem prijazno poslovno okolje, in to ob upoštevanju družbene odgovornosti. Po koncu skupščine je veliko članov odšlo na podelitev nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki jo je dobil naš član, ki je tudi član nadzornega odbora zbornice.

Velikokrat slišimo o Evropi regij. V Sloveniji se že leta pogovarjamo o regijah, a spremembe še ni. Imamo regijo, ki kljub odličnim gospodarstvenikom, znanstvenikom, športnikom, kulturnikom in organizacijam še ne ustreza vsem kriterijem evropske regije. Imamo tudi ustvarjalne poklice, ki so gonilo razvoja, a jih imamo premalo, poleg tega pa jih je večina v eni organizaciji. Razlike v regiji so velike, a v prihodnosti lahko postanemo odlična regija, za kar imamo dobre temelje.

Letos smo pod okriljem zbornice vnovič predstavili vse novomeške fakultete in visoke šole na sejmu izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja Informativa '12. Organizirali smo tudi že 3. posvet sekcije Računovodskih servisov. Do konec marca je odprt razpis za podelitev priznanj za inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine. Marca bomo organizirali že 5. posvet sekcije Informatikov, ki bo poskušal odgovoriti na vprašanje, ali bo računalništvo v oblaku res gibalo razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Prav tako marca bomo organizirali zbor članov sekcije za ravnanje s človeškimi viri s predavanjem in okroglo mizo o absentizmu. Aprila pa organiziramo 4. Posvet sekcije za okolje in energijo z naslovom Energetska učinkovitost za poslovno uspešnost. Vabim vas, da se udeležite napovedanih dogodkov in nam po koncu zaupate, ali so bila vaša pričakovanja dosežena, in podate pobude za nove dogodke.

Nazaj