Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Projekti, Peter Geršič

Inovacije GZDBK za leto 2012

6. junija letos je na Otočcu potekala podelitev nagrad za inovacije GZDBK za leto 2012. Na šesti razpis za izbor najboljših inovacij Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine je prispelo kar 21 predlogov, ki so jih prispevali trinajst podjetij, en javni zavod in en samostojni inovator. Mirno lahko zapišemo, da je na tokratni razpis prispela najbolj različna in zanimiva druščina inovacij do zdaj.

Uspeh št. 21

Prispele predloge za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine za leto 2012 je preučila 6-članska komisija za ocenjevanje inovacij, ki deluje v okviru Sekcije za kakovost in inovativnost. Komisija je predloge ocenjevala glede na inventivno raven, gospodarske rezultate in napovedi ter trajnostni in okoljski vidik. Na podlagi zapisanega v prijavah je ocenila, da si 6 predlogov zasluži zlato priznanje, 7 srebrno priznanje, 6 bronasto priznanje in dva predloga priznanje GZDBK za sodelovanje.

Velja poudariti, da je tokratni pregled inovacij postregel z zanimivimi predstavitvami inovatorjev, ki so skušali javnosti predstaviti bistvo inovacije, njene konkretne učinke ter pomen za podjetje ali njih osebno. Ugotavljamo, da je bilo vsem pogovorom skupno, da inovatorji izžarevajo neko strast in veselje do ustvarjanja novega, so na svoje inovacije ponosni ter jim na različne načine pomenijo smisel njihovega dela. Za inovatorja neka kemična formula, tehnična skica ali programski algoritem ne predstavljajo le del vsakdanjika, ampak nekaj mnogo globljega. Gre za ustvarjanje, odkrivanje, korake naprej in pogum stopiti tudi v neznane smeri.

Zlata priznanja za raznovrsten nabor izjemnih inovacij

Zlata priznanja so letos prejeli inovatorji iz Adrie Mobil, Krke, TPV, med tistimi z najbolj žlahtno barvo pa letos najdemo tudi TEM Čatež, d. d., ter podjetje Propaganda, Dejan Durini, s. p. Zadnja na začetku posebej omenjamo tudi zato, ker predstavljata vsak po svoje zanimiv pristop k inovacijski dejavnosti v regiji. TEM Čatež je predstavil elektronsko stikalo in zatemnilnik Touch, ki predstavlja svetovno novost, saj združuje stikalo, zatemnilnik in signalno lučko, njegova morda najbolj zanimiva lastnost pa je, da zatemnjuje tudi žarnice, ki so označene z »not dimmable«.

Podjetje Propaganda je pripravilo eno od presenečenj na tokratnem dogodku – vrtljiv krožni koledar, ki ga lahko uporabljamo kot aplikacijo na pametnih telefonih in tablicah Apple. CircleTime deluje na napravah Apple iOS in je dosegljiv po vsem svetu. Nov pogled na koledar si lahko ogledate na spletni strani http://www.circletime.si, saj je resnično zanimiv primerek inovativnega razmišljanja o nekem vsakdanjem pripomočku, ki je tako samoumeven, da se nam zdi, da ga res ni več moč uporabljati na nov način. A CircleTime dokazuje, da je mogoče inovativno na nov način združiti več tisoč let star koncept koledarja in sodobno tehnologijo.

Družba Krka, d. d., je tokrat prejela dve zlati priznanji, ki vnovič potrjujeta njeno izrazito raziskovalno in inovativno dejavnost, videli pa smo tudi, da gre v obeh primerih – dvoplastnih tablet s kombinacijo zdravilnih učinkovin ter stabilne vodne formulacije, ki vsebuje v vodi težko topno učinkovino – za inovaciji, ki prinašata zelo oprijemljive novosti in podlago za novo konkurenčno prednost. Tudi Adria Mobil je predstavila inovacijo, ki pomeni nov korak naprej za celotno podjetje, saj je razvoj skupine prikolic Astella Glam Edition prinesel v proces snovanja in proizvodnje modularno zasnovo izdelkov, ki prinaša nove možnosti, prilagodljivost in večjo učinkovitost. Inovativnost novih prikolic tako neločljivo združuje estetiko in udobje z novimi postopki snovanja ter izvedbe.

TPV, d. d., nadaljuje s svojo intenzivno inovativno dejavnostjo v avtomobilski industriji in je tako prejel zlato priznanje za dodatno izpopolnjen avtomobilski sedež s samodejno po višini nastavljivim vzglavnikom z možnostjo ročne nastavitve. Verjetno pri tem ni treba posebej poudarjati, kako pomembno vlogo ima varnost v avtomobilizmu, tako da po tihem pričakujemo, da bo inovacija našla svojo pot v kakšen model sodobnih avtomobilov.

Z inovacijami do konkurenčne prednosti in prek težav v okolju

Napaka bi bila ustaviti se le ob najbolj žlahtnih priznanjih ali tistih, za katerimi se skrivajo zapletene formule, tehnologije in postopki, saj so tudi ostala priznanja oziroma inovacije vsaka po svoje prinesla zanimive rešitve na različnih področjih. Morda so za marsikoga inovacije, ki na prvi pogled niso tako atraktivne, še posebej zanimive, saj izhajajo iz preprostega dejstva, da se z inovativnimi dejavnostmi organizacije prilagajajo zelo otipljivim težavam v okolju. To lahko zelo dobro vidimo na primeru Iskre sistemi, d. o. o., in njihovih inovacij čiščenja ricinusovega olja in razvoja montažnomerilne linije za kondenzatorje, pri čemer sta bili vodili inovatorjev predvsem znižanje stroškov in večja neodvisnost od dobaviteljev. Sem lahko uvrstimo tudi Tiskarno Novo mesto z zlagalno-poravnalno napravo in inovativnim odvajanjem odpadnega kartona izpod izsekovalnega stroja. Revoz, d. d., nadaljuje z inovacijami pri izboljšanju proizvodnega procesa in je prejel bronasti priznanji za uvedbo samodejnega vodenega vozila za oskrbo delov in zasnovo vozička za prevoz izpušnih cevi. Inovatorji iz Revoza vedno znova dokazujejo pogum pri osvajanju novih znanj in postopkov, ki prinašajo na eni strani prihranke in na drugi prijaznejša delovna mesta v proizvodnji.

Ferročrtalič, d. o. o., je predstavil avtomatiziran in robotiziran stroj za obdelavo površin, ki je bil izdelan posebej za potrebe znanega naročnika in je tako povezal znanje dveh partnerjev. Robotized blasting line so ljubkovalno poimenovali kar Space Shuttle, kar je tako posledica njegove oblike kot tudi gotovo nekega preskoka v znanju in inovativnosti, ki ga označuje to znano vesoljsko plovilo. Tudi OWI kalibracijski sistem tlačnih senzorjev podjetju Hyb, d. o. o., ni prinesel le srebrnega priznanja za inovacijo, ampak predvsem omogočil izdelavo zahtevnejših in tehnično zmogljivejših tlačnih senzorjev, kar neposredno prinese večjo konkurenčnost.

Zanimiv primer inovacije je predstavilo podjetje Starplast, d. o. o., saj so tehnološko izjemno izboljšali sicer povsem vsakdanji snežni količek, ki ga v leseni izvedbi vidimo pozimi ob cestah. Njihov polikarbonatni odsevni snežni količek SnowPro prinaša mnogo boljšo vidnost v snežnih razmerah, lažje vzdrževanje in daljšo življenjsko dobo.

Farma GRS, d. o. o., je za razvoj novih separacijskih procesov na osnovi dvofaznih medijev za rabo v farmacevtski industriji prejela srebrno priznanje. Tudi sicer je bil velik del inovacij tako ali drugače povezan z zdravjem ali varnostjo pri delu. IT rešitev na področju zdravljenja sladkorne bolezni treh študentov Fakultete za informacijske študije v Novem mestu je pokazala, da imajo tudi mladi velike ideje ter da so izobraževalne ustanove naravno jedro inovativnih dejavnosti, ki lahko v sodelovanju z gospodarstvom še pospešijo skupen razvoj znanja.

Gotovo najmočnejši aplavz in priznanje na tokratni prireditvi je prejel Pavel Zupančič za inovacijo traktor Minior 10. Zanimiv mini traktor za manjša posestva je zasnoval in v celoti izvedel kar sam ter pokazal, da je mogoče z vztrajnostjo, voljo in znanjem doseči praktično vse, kar si zamislimo. Inoviramo lahko torej na različne načine in v različne smeri, z zelo različnimi cilji, a eno je inovacijam skupno – inovacije je treba živeti. Težko je sicer oceniti, ali je inovativna dejavnost v regiji v zadnjem letu bolj v porastu, dejstvo pa je, da smo se na tokratnem srečanju inovatorjev seznanili z največjim obsegom in s širino inovacij, odkar GZDBK podeljuje tovrstna priznanja.

Več o posameznih inovacijah lahko preberete na spletni strani www.gzdbk.si/si/projekti/inovacije/.

Za inovatorja kemična formula, tehnična skica ali programski algoritem ne predstavljajo le del vsakdanjika, ampak nekaj mnogo globljega. Gre za ustvarjanje, odkrivanje, korake naprej in pogum stopiti tudi v neznane smeri.

Nazaj