Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Uvodnik

Dihamo isti zrak

Uspeh št. 2

Živimo v svetu omajanih vrednot in zaupanja. Ne verjamemo v ustanove, posameznike, tehnologijo, finančne sisteme, svobodni trg … Še včeraj smo si vsi zaupali, kreditov je bilo v izobilju, v končnem svetu neskončna rast nikoli ni bila pod vprašajem. Danes je vse obrnjeno na glavo.

Nastopil je čas za celovito inovativnost. Za način mišljenja in delovanja, ki bi ga prevzeli prav vsi zaposleni, čutila pa bi se v vseh dejavnostih povsod in ves čas. V teh časih inovativnost pomeni, da moramo vnovič premisliti o tem, kar počnemo, in na novo opredeliti svoje poslanstvo, vizijo in vrednote. Zavedati se moramo, da bogastvo prihaja iz inovacij in ne iz optimizacij. Na dolgi rok ne moremo zaslužiti, če samo izboljšujemo. To pomeni, da bo treba v razvoj vlagati še več kot v preteklosti. In bistveno več, kot so postavljeni cilji EU, če si seveda želimo biti del družbe odličnih.

V tem pogledu je kriza lahko priložnost. Marsikatero podjetje se je tega zavedalo že v preteklosti. Z velikimi vlaganji v razvoj, zaposlene, tržno mrežo so takšna podjetja danes bolje pripravljena. Verjamem tudi, da imajo v predalih veliko novih projektov, ki čakajo, da se jih vzame v roke, postavi na mizo in se jih začne udejanjati. Pri tem je potrebna spodbuda, pomoč države. Pomoč v obliki davčnih olajšav za sredstva, namenjena v razvoj in raziskave, ter pomoč v obliki administrativne razbremenitve. Od države pričakujemo, da v teh časih ne bo zmanjševala javne porabe, da bo pomagala ustvarjati zaupanje potrošnikov in investitorjev, da bo znala javnosti dokazati, da je naš bančni sistem robustnejši in da vanj lahko zaupamo, da bo znala brzdati in omejiti inflacijo, da bo znala sindikatom svetovati zmernost. Skratka, od države pričakujemo, da deluje kot družbeno odgovorno podjetje. Vse ostalo znajo podjetja sama.

K težavam pristopimo na način, kako nekaj lahko naredimo in kako lahko pomagamo, in ne iščimo vzrokov in izgovorov, zakaj česa ne moremo.

Danes ni čas za razprtije, za ozke lokalne interese. Danes je čas za ukrepanje, za iskanje sinergij, za enotnost. Le s skupnimi prizadevanji bomo uspeli z novimi projekti, pomembnimi za prebivalce, gospodarstvo in regijo. Zavedati se moramo, da vsi dihamo isti zrak.

O tem pišemo v tej številki Uspeha.

Nazaj