Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcije/posvet

Prvi dan računovodskih servisov

Uspeh št. 3

Srečanje s prihodnostjo

V duhu slogana prvega dneva Sekcije računovodskih servisov »Računovodski servis prihodnosti« so spregovorili tudi uvodni govorci – direktor GZDBK Franci Bratkovič in predsednica sekcije Tatjana Adlešič. »Danes imamo srečanje s prihodnostjo,« je dejala, saj bodo nove tehnologije vplivale tudi na računovodsko delo. To pa ne želi biti le zapisovalec minulih dogodkov, saj na osnovi izkazanih podatkov lahko vpliva na sprejemanje optimalnih odločitev, dodala je tudi, da so računovodske informacije osnova za izračun bonitet podjetja itd. Ker se pristojnosti, hkrati pa seveda tudi odgovornosti računovodij in računovodskih servisov povečujejo, se bo sekcija RS prizadevala za kakovostno izobraževanje članov in za dvigovanje ugleda in razumevanje pomena računovodskega dela.

O teh vsebinah je slikovito spregovori tudi Ivan Simič in s primeri iz sveta ter iz lastnih izkušenj opozoril, na kaj morajo biti računovodje še zlasti pozorni. Naštel je več pokazateljev, ki opozarjajo na t. i. missing traderje in orisal več primerov tuje sodne prakse. »Včasih je bolje stranko zavrniti, kot prevzeti tveganje,« je še opozoril.

Tema Roberte Delišimunovič in Draga Avblja z DURS-a so bili e-davki. Predstavila sta poti do odgovorov na najpogostejša vprašanja in hkrati povabila računovodje, da se pravočasno pozanimajo in prepričajo, kako urediti posamezna vprašanja, da ne bi prihajalo do napak. DURS ima več oblik komunikacij, ki naj jih računovodje pogosteje uporabljajo. Prisotne sta seznanila tudi z vrsto novostmi tako v vsebinskem kot tudi v tehničnem smislu.

V nadaljevanju je predsednik ZRS Aleksander Štefanec govoril o odgovornosti in pristojnosti računovodskih servisov, zanimivi so bili seveda primeri dobrih praks iz Hypo banke, Mikrografije, Krke in Biro bonusa. Beseda je tekla tudi o zavarovanju odgovornosti računovodij – temo je predstavil Tadej Avsec iz Tilie.

Ivan Simič: Srečanja, kot je to na Otočcu, so za računovodsko stroko potrebna iz več razlogov; med drugim tudi zato, ker mora biti to delo deležno več pozornosti. Računovodsko delo ne sme potekati »preveč sproščeno« ali drugače povedano, biti moramo pozorni na marsikaj, ne le na osnovne dokumente, ki so lahko čisto OK! Zelo zgovoren je lahko že vprašljiv naslov stranke … Nikoli ni dovolj znanja in seznanjanja s praktičnimi primeri.

Roberta Delišimunovič in Drago Avbelj iz DURS-a: Na DURS-u smo bili prijetno presenečeni in zelo veseli vabila na to srečanje. Ponavadi moramo kar sami organizirati srečanja, na katerih informiramo o novostih tako na področju zakonodaje kot tudi o novostih, ki jih pripravljamo na DURS-u. Današnje srečanje je dragoceno tudi za nas, saj ste v zelo močni regiji z veliko aktivnostmi. Vesela sva odziva in velikega interesa uporabnikov s te regije na sistem e-davkov in na ostale novosti, ki sva jih predstavila.

Marica Božinovič: Od kar imam svoj računovodski servis, se udeležujem izobraževanj, zato lahko rečem, da je tokratne srečanje na visoki ravni, zelo kakovostno pripravljeno in z izbranimi, življenjskimi in zelo aktualnimi vsebinami. Pohvala gre tudi organizatorjem za dostopnost, saj so podobni seminarji ponavadi zelo dragi.

Gorazd Primic: Prvi dan računovodskih servisov se je izkazal kot potrebna oblika izobraževanja in druženja hkrati. Pomeni naš skupen korak naprej. Dobro je tudi srečati kolege in izmenjati mnenja. Vsebine so bile zanimive, o e-poslovanju in novostih z DURS-a bi bilo dobro slišati že malo prej. Bo pa to koristna informacija za v prihodnje.

Drago Bučar: Naše delo je včasih tudi med računovodji preozko gledano. Srečanje, kot je današnje, lahko pripomore k temu, da se računovodje zavedo, koliko prostora je tudi v našem poklicu za razvoj in inovativnost. Primeri dobrih praks odpirajo prostor razmišljanja , kar je zelo dragoceno. GZS je lani naš Biro bonus vključil med pet najboljših RS v Sloveniji in danes smo tudi mi predstavili naše pristope.

Tatjana Adlešič, predsednica sekcije: Lahko rečem, da sem zares zadovoljna. Imeli smo vrhunske sogovornike ob temah, ki so za naše delo pomembne in potrebne. Verjamem, da se nam je vsem danes porodilo veliko novih idej. Le z znanjem in inovativnostjo bomo ostali odlični med najodličnejšimi. Veseli me, da so bili z nami predstavniki DURS-a, banke, zavarovalnice ter da smo slišali iz prakse nekaj odličnih primerov. Zadovoljna sem tudi, ker so se odpirale nove vsebine, na katerih želimo delati v prihodnje, saj naša stroka sega na mnoga področja.

Nazaj