Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcije/posvet

Okolju prijazno – uspešno podjetje

Prvi posvet Sekcije za okolje in energijo je simbolično potekal prav na svetovni dan Zemlje. Namen srečanja je bil predstaviti dobre prakse na področju učinkovite rabe energije in ravnanja z odpadki, saj je eno od poslanstev sekcije omogočiti izmenjavo dobrih praks. Tako želimo spodbujati podjetja v regiji k uvajanju najboljših rešitev in s tem k varovanju našega okolja.

Uspeh št. 4

 

Posvet je potekal v dveh delih; najprej smo poslušali predavanja, nato pa smo si izmenjali dobre prakse.  Pomen in globino problematike odnosa do okolja je v uvodnem predavanju nakazala Lučka Kajfež Bogataj, ki je v svojem prispevku med drugim predstavila vpliv industrije in posameznika na podnebne spremembe, ki se že dogajajo in jih že občutimo. To izjemno predavanje je še dodatno okrepilo odločitev, da moramo v naših podjetjih vztrajati pri ukrepih za učinkovito rabo energije in zmanjševanju neželenih vplivov na okolje. 

V nadaljevanju je Boštjan Černe predstavil učinke Trimove sončne elektrarne, vgrajene v streho proizvodnega obrata. Z vgrajenimi fotonapetostnimi strešnimi paneli proizvedejo toliko električne energije, kot jo v enem letu porabi 11 slovenskih gospodinjstev, sočasno so se emisije CO2 zmanjšale za 18,75 t/leto.

Drugi del posveta, ki je vključeval primere dobrih praks v podjetjih, je pokazal na visoko stopnjo zavedanja odgovornosti do okolja tako na področju učinkovite rabe energije (URE) kot ravnanja z odpadki. Primere učinkovitega ukrepanja na področju URE in kazalnike učinkovitosti v podjetju Krka je predstavil Matej Bašelj. Skupna povprečna energetska učinkovitost ukrepov na letni ravni je 5180 t zmanjšanih emisij CO2, povprečni letni prihranek pa je 760 000 €. V podjetju Danfoss Compressors so v letu 2008 začeli s projektom EnSave, ki ga je predstavil Jurij Derganc. Rezultat projekta na letni ravni je 4900 t zmanjšanih emisij CO2, načrtovan prihranek pa je 435 000 €. Uršula Krisper iz Elektra Ljubljana je med drugim prikazala, da se od 67 do 94 % porabe električne energije v poslovnih stavbah, gostinstvu in trgovinah porabi za razsvetljavo, klimatizacijo in hlajenje; s tem je nakazala možnosti za zmanjševanje porabe energije in emisij CO2. V Revozu so v zadnjih letih veliko dejavnosti usmerili na zmanjšanje porabe energije in količine emisij CO2 na vozilo. Kot je prikazal Silvo Balant, jim je to uspelo zmanjšati za več kot 20 % v obdobju zadnjih štirih let.

V zaključnem delu posveta smo spoznavali dobre prakse s področja ravnanja z odpadki. Reciklažo odpadnega stekla in s tem ohranjanje naravnih virov v podjetju URSA je predstavil Rajko Bezjak. Uporaba odpadnega stekla znižuje porabo osnovnih materialov, ima nižjo procesno emisijo CO2 (2800 t/leto) in manjšo porabo zemeljskega plina ter s tem povezane nižje izgorevalne emisije CO2. Po besedah Slavka Zupančiča v Krki z ločenim zbiranjem odpadkov letno zberejo približno 1200 t uporabnih odpadkov in 2900 t odpadkov za odlaganje. Prav na področju zadnjih so v zadnjih treh letih dosegli približno 40-odstotno zmanjšanje. Vesna Paun iz podjetja Danfoss Compressors je predstavila njihov dobro vpeljan sistem ravnanja z odpadki. Največjo količino odpadkov, kar 96 %, gre v predelavo, 3 % v odstranjevanje in 1 % na deponiranje. Okoljski cilji podjetja so namenjeni zmanjšanju količine odpadkov za odstranjevanje. Izgradnjo Centra za ravnanje z odpadki Dolenjske (CeROD) je predstavil Slavko Janežič. Skozi nazoren fotografski prikaz izgradnje posameznih faz centra so slušatelji dobili vpogled v način ravnanja z odpadki, ki so deponirani na tej lokaciji.

Prepričan sem, da je posvet dosegel svoj namen. Izkazalo se je, da nas na področju okolju prijaznih podjetij čaka še veliko dela, izobraževanj in s tem novih izzivov ter strokovne rasti. Pri naslednjem posvetu pričakujemo tudi aktivno udeležbo manjših uspešnih podjetij v regiji.

Tomaž Kordiš, predsednik sekcije

Vabila na prvi posvet Sekcije za okolje in energijo sem bila vesela, a še zdaleč nisem pričakovala, da bo dogodek tako dobro organiziran in zanimiv. Še več, bil je odlično obiskan in spontano se je ob prispevkih razvila živahna in konstruktivna diskusija. To pomeni, da je srečanje povsem doseglo svoj namen. Skrajni čas je, da se gospodarstvo odzove na lokalne kot tudi na aktualne globalne okoljske probleme. Mnogi problemi so lahko, ob pravočasnih in bistrih rešitvah, seveda, celo nove poslovne priložnosti. Vse se začne z osveščanjem čim večjega števila prebivalcev posameznih regij. In temu je prvi posvet zagotovo dodal enega od kamnov v mozaiku.

Lučka Kajfež Bogataj

Varovanje okolja ni več izbira, je način življenja. Današnji dogodek in primeri dobrih praks dokazujejo, da smo lahko uspešni in okolju prijazni. Vsak posameznik lahko veliko naredi v tej smeri, tako pri rabi in varovanju voda, emisijah v zrak, rabi energije. Pomembno vlogo pri tem imata informiranost in osveščenost. Predvsem zadnje je treba ves čas spodbujati in nadgrajevati, saj moramo sprejeti dejstvo, da so pritiski na okolje preveliki, in zato je skrajni čas, da preidemo od besed k dejanjem. Vesela sem, da je na današnjem srečanju toliko mladih udeležencev, študentov. Prav oni bodo krojili prihodnjo podobo okolja.

Irena Čarman, Krka, d. d., Novo mesto

Okoljska problematika je eno od področij, o katerih se ponavadi začnemo pogovarjati, ko je žal že prepozno. Na posvetu je bilo predstavljenih veliko koristnih informacij iz prakse, kako tudi z relativno nizkimi investicijami privarčevati na porabljeni energiji in finančnih sredstvih ter s tem istočasno pomembno vplivati na čistejše okolje. Informacije so bile koristne še posebej za manjša podjetja, ki ponavadi nimajo zaposlenih strokovnjakov, ki bi se ukvarjali s tem področjem. Posvet se mi je zdel zelo uspešen, prepričan sem, da bo podobno tudi v prihodnje. 

Edvard Turk, Elektro Ljubljana

Nazaj