Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Dobra praksa

Dogovor Revoz – Adria Mobil

Uspeh št. 4

Primer dobre prakse ravnanja z zaposlenimi

V zadnjih mesecih se mnoga podjetja v Sloveniji soočajo s presežnim številom zaposlenih. Nič drugače ni na Dolenjskem in v Beli krajini. Da bi ohranili čim večje število delovnih mest in pri tem ohranili delovanje podjetja kot celote, so bila podjetja primorana iskati nove, čim manj boleče rešitve za zaposlene. In nekatere med njimi si zaslužijo posebno mesto tudi v našem časopisu.   

Primer dobre prakse, in sicer dogovor med Revozom in Adrio Mobil, o začasni premestitvi zaposlenih iz enega v drugo podjetje nosi v sebi več pozitivnih sporočil. Primer dokazuje, da podjetja v regiji in v okviru naše zbornice sodelujejo in se dogovarjajo, da delodajalcem ni vseeno za zaposlene in da aktivno iščejo načine, kako ohraniti delovna mesta. Velja izpostaviti, da sindikati v našem okolju razumejo zahtevne gospodarske razmere in so pri dogovarjanju konstruktivni, kar nenazadnje dokazuje tudi nedavno srečanje – Konstruktiven socialni dialog, o čemer smo pisali v prejšnji številki. Prisotni so se strinjali, da je v sedanjih zaostrenih gospodarskih razmerah še toliko bolj pomembna stalna skrb za zaupanje med socialnimi partnerji, ki lahko pripelje do kreativnih rešitev in dogovorov, še zlasti z vidika postopkov in zakonodaje.

»Adria Mobil je izrazito izvozno usmerjeno podjetje, ki na trge zahodne Evrope izvozi več kot 98-odstotkov svojih izdelkov in je zato pod izrazitim vplivom razmer in dogajanj v evropskem gospodarstvu oziroma panogi,« je položaj Adrie Mobil na trgu povzela pomočnica generalne direktorice za organizacijo in kadre Mojca Novak, ki je sodelovanje med podjetjema označila kot primer dobre prakse:

»Zaradi prodajnih in panožnih determinant je Adria Mobil med prvimi podjetji v Sloveniji občutila vpliv finančne in gospodarske krize ter pred sklenitvijo dogovora z Revozom že izkoristila vse ukrepe za omilitev posledic gospodarske krize, ki jih predvideva slovenska zakonodaja, ti pa, glede na razmere v panogi in gospodarstvu nasploh, niso zadostni, saj podjetjem ne omogočajo ustreznega obvladovanja stroškov ob hkratnem ohranjanju zaposlenosti ter vlaganjih v razvoj, ki so v tem obdobju nujna.

Vzoren primer sodelovanja med podjetji

Ob iskanju dodatnih možnosti za prilagajanje nestabilnim gospodarskim razmeram smo se dogovorili z Revozom ter s tem pomagali doseči poslovne cilje obeh podjetij in omogočili ohranjanje zaposlenosti. Možnost odhoda na delo iz Adrie Mobil v Revoz, kjer bodo zaposleni sklenili pogodbo o delu za določen čas, se je tako pokazala kot priložnost za premostitev zahtevnega gospodarskega obdobja. V Adrii Mobil smo vse sodelavce seznanili s to možnostjo ter skozi nadaljnje postopke in osebno komunikacijo z zaposlenimi dosegli po naši oceni pozitiven korak za zagotavljanje vzdržnih poslovnih pogojev.

Sklenjeni sporazum o sodelovanju je namreč zasnovan tako, da vsem delavcem, ki se bodo odločili za sklenitev pogodbe za določen čas z Revozom, po izteku obdobja omogoča takojšnjo vnovično zaposlitev v Adrii Mobil, in sicer pod enakimi pogoji, kot so veljali pred sklenitvijo pogodbe z Revozom. S takšnim dogovorom Adria Mobil vsem delavcem zagotavlja kontinuiteto delovne dobe in vseh z njo povezanih pravic.

Ker gre za dogovor, ki ga v praksi ne zasledimo pogosto, smo predlog najprej predstavili in uskladili s predstavniki sindikata in sveta delavcev Adrie Mobil ter pridobili širšo podporo ter potrebno zaupanje v uresničitev takšnega dogovora. Adria Mobil je odločitev sprejela zaradi dejstva, da dogovor omogoča prilagoditev organizacijskega delovanja globalnim kriznim razmeram ter obenem zagotavlja zaposlenim, ki so s sprejemom te ponudbe pokazali veliko razumevanja, pripadnosti in čuta za solidarnost, ohranjanje kontinuitete zaposlitve in vseh z njo povezanih pravic. Uresničitev tega dogovora je eden izmed možnih načinov sodelovanja med podjetji, ki bi ga bilo treba v Sloveniji še okrepiti, saj dokazuje, da sta v kriznih časih sodelovanje ter izmenjava mnenj in izkušenj med ljudmi ključna dejavnika pri reševanju tudi najzahtevnejših vprašanj in odločitev.«  

Mojca Novak, ADRIA MOBIL

Prava pobuda in  hitro ukrepanje 

Potem ko smo konec lanskega leta vplive finančne in gospodarske krize občutili tudi v Revozu, saj smo bili primorani s prehodom na obratovanje v dveh izmenah in pol ter z dodatnimi nedelovnimi dnevi zmanjšati obseg proizvodnje, se je stanje naročil v začetku letošnjega leta predvsem zahvaljujoč ukrepom, ki so jih za spodbudo prodaje avtomobilov sprejele številne evropske vlade, občutno izboljšalo. Še več, naročil je bilo toliko, da smo v začetku aprila začeli spet postopoma povečevati obseg dnevne proizvodne (s 750 vozil na dan na 880 vozil na dan), zaradi česar smo potrebovali okoli 150 novih sodelavcev.

Judita Ledič, vodja Službe za razvoj zaposlenih v Revozu: »Pri iskanju novih sodelavcev smo seveda najprej medse sprejeli tiste, ki so pri nas v preteklosti že delali, a jim v času zmanjševanja obsega proizvodnje nismo mogli podaljšati delovnega razmerja. Poleg tega smo v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje Novo mesto in zahvaljujoč dobremu sodelovanju znotraj Zveze društev kadrovskih delavcev in Sekcije za ravnanje s človeškimi viri pri Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine »ugotovili« kompatibilni situaciji med podjetjema Revoz in Adria Mobil. Tako je podjetje Revoz, d. d., podjetju Adria Mobil predstavilo svoje načrte in podalo ponudbo, čemur je kmalu sledil podpis dogovora med obema podjetjema, ki omogoča zaposlenim v Adrii Mobil, da na podlagi lastne odločitve prekinejo delo v Adrii Mobil in se za določen čas zaposlijo v Revozu, pri čemer jim je ob prenehanju delovnega razmerja v Revozu zagotovljena vrnitev na delo v Adrio Mobil. Potem ko so v Adrii Mobil zaposlene seznanili z razlogi in vsebino sporazuma, smo predstavnice Revozove Direkcije za ravnanje s človeškimi viri za zaposlene v Adrii Mobil pripravile podrobnejšo predstavitev podjetja in možnosti zaposlitve, ki izhajajo iz podpisanega sporazuma. Okoli 40 zaposlenih se je prostovoljno odločilo za našo ponudbo in od aprila dalje so v vključeni v Revozov proizvodni proces.«

Izhajajoč iz te izkušnje smo v Revozu izpostavili potrebo, da se tovrstno sodelovanje olajša z vidika obstoječe zakonodaja, saj dokazano prispeva k fleksibilnosti in ohranjanju delovnih mest, in to ne le v kriznem obdobju, pač pa tudi v obdobju nihanja proizvodnih količin, ki jih pozna predvsem avtomobilska industrija.

Judita Ledić, Revoz

Nazaj