Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcije/posvet

Izjemen napredek že v prvem letu

Uspeh št. 4

V organizaciji GZDBK in Fakultete za informacijske vede je 26. marca na Otočcu potekalo 2. srečanje dolenjskih in belokranjskih informatikov. E poslovanje – prispevek h konkurenčnosti je bila rdeča nit srečanja, na katerem so sodelovali eminentni goste skupaj s predstavniki našega okolja, ki so predstavili dobre prakse. Kot je uvodoma poudaril direktor GZDBK Franci Bratkovič, so težje gospodarske razmere tudi spodbuda za drugačno razmišljanje in informatiki v našem prostoru s svojim delom potrjujejo, da je to pomembno področje novih izzivov. To je srečanje tudi v celoti potrdilo.

O pomenu večje konkurenčnosti je spregovoril predsednik sekcije Čedo Jakovljevič, ki je poudaril viden napredek, dosežen v prvem letu delovanja sekcije.

Zbranim je spregovorilo devet predavateljev, ki so vsi po vrsti govorili o priložnostih, ki jih ima računalništvo, saj s svojo tehnologijo sega tako rekoč na vsa poslovna področja. Dekan Fakultete za informacijske študije, Janez Povh, je predstavil sodoben študij informatike in poudaril, da bo fakulteta namenjala veliko pozornosti raziskovalnemu delu, hkrati pa se bo zavzemala za lokalno partnerstvo in ga vključevala v širšo raziskovalno sfero. Tomaž Gorjup iz Studia Moderna pa je provokativno primerjal, kaj ima ameriška vojska skupnega z našim poslovnim modelom. Izhajal je iz trditve, da je danes moč odločanja ameriškega oficirja večja v primerjavi s tisto, ki so jo pred leti imeli celo generali. Kajti oficir ima celovito informacijo o stanju na njegovem področju, nadrejeni pa zagotavljajo potrebno podporo in postavljajo pravila igre ter filozofijo.

Bojan Rapotec iz Banke Koper je predstavil njihovo novost – so prva banka v Sloveniji, ki omogoča celovito ponudbo storitev prek portala Banke IN, vključno z osebnim bančnikom. Tako imajo njihovi komintenti svojo banko z vsemi možnimi storitvami kar doma.

Veliko zanimanja je požela tema o odprti kodi Mateja Mertnika: »Odprtokodna programska oprema je črna luknja, kjer prenehajo veljati zakoni kapitalizma,« je ena njegovih trditev, ki je poslušalce opozorila, da se znata fenomen in filozofija prenesti tudi na druga področja, kot je tisk, znanje itd.« Sledili so prikazi dobre prakse. Damjana Pirnar iz Mikrografije je predstavila postopke, podlage, predpise in standarde za prenos podatkov iz originalnega papirja v računalniško obliko. Pri tem pa je opozorila tudi na testiranja, na pilotiranje in podobne »varovalke«. Andrej Žohar iz S&T Slovenija je govoril o zmanjševanju stroškov z uvedbo e-poslovanja , ki je edini odgovor pri povečanju konkurenčnosti, Andrej Hudoklin iz ADD pa je predstavil pomen integracije med karticama CRM (upravljanje odnosov s strankami) in BI (poslovno obveščanje). Priložnosti virtualizacije informacijske infrastrukture je bila tema Aleša Grosa iz EMC, Dejan Levskovšek pa je predstavil pasti in priložnosti ERP sistema, ki izhaja iz stališča pomagati čim večjemu številu ljudi, čim večkrat in čim hitreje.

Peter Geršič, delovni predsednik srečanja informatikov: Velika pričakovanja udeležencev na tokratnem srečanju so se uresničila. Potekalo je na visoki strokovni ravni z izjemno aktualnimi temami, ki so neposredno odgovarjale na vprašanja trenutnih gospodarskih razmer. Posvet je na praktičnih primerih različnih slovenskih podjetij pokazal, da ima informatika izjemen pomen v sodobnem poslovnem okolju, vendar mora za to imeti ustrezno razumevanje vodstva ter jasno osredotočenost na poslovne cilje. Naloga informacijskih tehnologij je tudi v tem, da daje strategom podjetja hiter in celovit vpogled v poslovanje in podatke na eni strani ter jim na drugi omogoča učinkovita orodja za komuniciranje, odločanje in sodelovanje. Če k temu dodamo še e-poslovanje v smislu prodajnih kanalov ali storitev, ki jih ponuja splet, vidimo, da je vloga IT v poslovanju vsakega podjetja preprosto neprecenljiva. Ena od pomembnih končnih ugotovitev posveta je bila tudi, da predstavlja informatika danes mnogo več od računalništva, saj mora reševati probleme z interdisciplinarnim pristopom ter povezovanjem marketinga, prava, informacijskih tehnologij in upravljanja.

Otmar Potrč, vodja službe za informatiko pri GGP: Sodeloval sem tudi na prvem srečanju, in zato lahko primerjam napredek, ki je očiten ne le pri številu udeležencev, ampak tudi pri širini in aktualnosti vsebin. Izbira vsebin in nastopajočih na tokratnem srečanju je na zares visoki ravni, zato lahko rečem, da je to srečanje primerljivo z najodmevnejšimi in najboljšimi v državi. Poslušali smo zelo aktualne vsebine za gospodarstvo v naši regiji, najpomembnejše pa je, da smo se seznanjali s trendi v naši dejavnosti in z vprašanji še večje učinkovitosti informatike.

Mira Šetina – Adria mobil: To srečanje je potrdilo, da je informatika ne le nujno orodje za sledenje poslovnih strategij, ampak da postaja vse bolj tudi pomemben igralec konkurenčnosti. Trendi, ki so na pohodu in o katerih smo danes veliko slišali, to še potrjujejo. Veseli me tudi povezovanje gospodarstva s Fakulteto za informatiko; v Adrii Mobil dejavno sodelujemo s fakulteto, in to je porok za vzajemni razvoj področja informatike. Dobro je spoznati tudi vsebine izven svojega kroga. Zanimivi so bili prispevek o novosti v Banki Koper, ki konkretno kaže na konkurenčne prednosti s pomočjo informatike, kot tudi ostali prispevki, ki smo jih danes slišali.

Nazaj