Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Poslovanje

Tudi minulo leto nad povprečjem Slovenije

Uspeh št. 5

Člani Upravnega odbora GZDBK so se na 11. seji seznanili s podatki Ajpesa o poslovanju v minulem letu in večina kazalcev je vnovič potrdila uspešnost gospodarstva naše regije. To že peto leto zapored presega povprečje v državi, saj primerjalni podatki kažejo, da so družbe na Dolenjskem in v Beli krajini, ki predstavljajo 3,2 odstotka slovenskih družb (naša regija pa predstavlja 5,6 odstotka prebivalstva v naši državi), lani ustvarile kar 6,6 odstotka slovenske dodane vrednosti, 12 odstotkov slovenskega izvoza in 14,6 odstotka dobička.

Naša regija je močno izvozno usmerjena, saj je bilo s prodajo na tujih trgih doseženih kar 60 odstotkov prihodkov; teh pa je bilo skupno za 4,8 milijarde evrov. Največ izvoza – kar 80 odstotkov – je bilo ustvarjenega v državah EU. Prihodek iz izvoza, ki se je lani povečal za 2,5 odstotka, pa gre na račun izvoza v države izven EU. Izvozna usmerjenost je v naši regiji še vedno mnogo večja kot na ravni Slovenije, kjer so družbe s prodajo na tujih trgih dosegle skupaj le 27,9 % vseh prihodkov. K skupnim prihodkom od slovenskega izvoza so dolenjske in belokranjske družbe prispevale kar 12 odstotkov. Sicer pa je lani ustvarilo prihodke od izvoza 458 naših družb, to pa je kar dobra četrtina vseh družb v regiji.

Na območju Dolenjske in Bele krajine je vloga velikih družb večja kot na ravni Slovenije

Število družb v naši regiji se je lani povečalo in doseglo število 1662. V povprečju so zaposlovale prek 27 tisoč delavcev, povprečna mesečna plača pa je znašala 1384 evrov. Največ je bilo mikro družb – 1510 ali kar 90 odstotkov, majhnih 89 , srednjih 32 in velikih 31 družb. Te so bile tudi lani – tako kot v minulem letu – za naše gospodarstvo najpomembnejše, saj so ustvarile kar 71 odstotkov čistih prihodkov. V velikih družbah je bila zaposlena več kot polovica vseh zaposlenih v regiji. Po ustvarjenem čistem prihodku pa jim sledijo z desetimi odstotki mikro in srednje velike družbe ter z osmimi odstotki majhne družbe. V naši regiji je gospodarska vloga velikih družb večja kot vloga velikih družb na ravni Slovenije, medtem ko je pri nas vloga mikro, majhnih in srednjih družb manjša kot na ravni Slovenije. Na ravni države so lani velike družbe ustvarile 55 % vseh čistih prihodkov od prodaje (42 % zaposlenih), sledijo mikro družbe z 18 odstotki (20 % zaposlenih), srednje družbe s 16-odstotnim deležem (15 % zaposlenih) in majhne družbe z 16-odstotnim deležem (12 % zaposlenih).

Povprečje dobro, sicer dolenjske družbe uspešnejše

 V regiji so družbe v minulem letu dosegle 4,8 milijarde prihodkov, kar je za 4,8 odstotka več kot leta 2007 in 4,5 milijarde evrov odhodkov, kar predstavlja 5,4-odstotno povečanje.

Čisti dobiček je izkazalo 1179 družb (13 družb je imelo dobiček, večji od enega milijona evrov), negativnega pa 423 družb (med katerimi so 3 družbe izkazale izgubo, ki je presegala milijon evrov). Skupni neto čisti dobiček v regiji je znašal 242 milijonov evrov, kar je za dober odstotek manj kot leto poprej. Belokranjske družbe so, obratno kot družbe na Dolenjskem, lani svoje poslovne rezultate poslabšale, kar je predvsem posledica povečanja finančnih odhodkov (večja zadolženost in nekoliko tudi padec borznih tečajev). Družb, ki imajo sedež v dolenjskih občinah in jih je tri četrtine, so ustvarile 88 % vseh čistih prihodkov od prodaje in zaposlovale 81 % vseh zaposlenih v regiji. Družbe s sedežem v Beli krajini pa so izkazale 12 odstotkov vseh čistih prihodkov od prodaje in 19 odstotkov vseh zaposlenih.

Višja neto dodana vrednost  in čisti dobiček

Družbe na območju Dolenjske in Bele krajine so – glede na minulo leto –  povečale neto dodano vrednost. Največ neto dodane vrednosti so ustvarile velike družbe, relativno pa so jo najbolj povečale mikro družbe. Na zaposlenega je bilo lani ustvarjenih 43,6 tisoč evrov neto dodane vrednosti, kar je za 6 % več kot v letu 2007. To pa je tudi za 22 odstotkov več kot v družbah na ravni države, kjer je ta znašala na delavca 35,2  tisoč evrov.

S čistim dobičkom je v letu 2008 poslovalo 1179 družb ali 71 odstotkov. Izkazale so za 259,7 milijona evrov čistega dobička, ta pa je bil za 2,6 odstotka večji kot leta 2007. Tako kot pri dodani vrednosti se tudi pri čistem dobičku nanaša bistveno večji delež na družbe, ki imajo sedež poslovanja v MO Novo mesto oz. na Dolenjskem.

Zgovorne številke

Na povprečne rezultate regije, ki so v slovenskem merilu zelo dobri, ima pomemben vpliv Krka. To potrjujejo tudi primerjalni podatki.

Na drugi strani pa so zgovorni tudi podatki o samostojnih podjetnikih na Dolenjskem in v Beli krajini. Ti predstavljajo v slovenskem merilu le 4,8 odstotka s. p.-jev, po prihodkih  6,2 odstotka in po številu zaposlenih 5,9 %.

Celotno območje Dolenjske in Bele krajine pa – glede na Slovenijo – dosega pri številu prebivalcev 7. mesto, po številu zaposlenih in prihodkih smo na 6. mestu , med tem ko je gospodarstvo naše regije na 2. mestu tako po prihodkih iz izvoza kot po ustvarjenem čistem dobičku.

Nazaj