Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Obisk ministra

Minister Golobič z gospodarstveniki

Uspeh št. 7

Po letu dni se je minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič februarja vrnil na Otočec, kjer se je srečal z gospodarstveniki Dolenjske, Bele krajine in Posavja. S sodelavko Barbaro Zalar, z Miho Burgarjem z ministrstva za gospodarstvo in s predsednikom uprave SID banke Sibilom Svilanom so preverili uspeh lanskoletnih javnih razpisov, namenjenih gospodarstvu, protikriznih ukrepov vlade ter dali prisotnim priložnost, da izrazijo svoje mnenje ter tako pripomorejo k boljšemu sodelovanju med gospodarstvom in znanostjo.

Sredstva za raziskave in razvoj so večinoma počrpana, porabljena so bila tudi nacionalna sredstva, ki so bila v ta namen dodatno opredeljena, je povedal Golobič. Dodal je, da v finančni perspektivi do leta 2013 ni bilo dovolj sredstev za področje razvoja in raziskav. Razvojna sredstva bodo zato pridobili iz operativnih programov, katerih uresničitev v tej finančni perspektivi ne bo izvedljiva.

V izhodni strategiji je razvoju in raziskavam dana ustrezna teža, da bo krčenje sredstev to področje čim manj prizadelo, je povedal Golobič. Lani dosežen trend povečanja sredstev za raziskave in razvoj je treba obdržati, sicer Slovenija ne bo dosegla cilja, da bo v omenjeno področje vložen odstotek bruto domačega proizvoda javnih sredstev tako kot v ostalih razvitih evropskih državah.

Doslej so bili mehanizmi povratnih sredstev v primerjavi z nepovratnimi premalo razviti, je dejal Golobič. Napovedal je, da nepovratna sredstva sicer ostajajo, vendar bodo naredili niz premikov k povratnim sredstvom. Drug velik premik, ki prav tako velja za področje raziskav in razvoja, je, da bo več sredstev namenjenih vsebinam. Sredstva bodo uporabili za področja z visokim znanjem in inovacijskimi zmožnostmi v gospodarstvu, pri čemer lahko računajo na preboje v nacionalnem merilu.

Na ministrstvu za gospodarstvo bodo v razpisih podjetjem tako kot lani namenili 254 milijonov evrov, je napovedal Miha Burgar z omenjenega ministrstva. Novih razpisov bo manj, spremenjena je le oblika, na kakšen način bo podjetje prišlo do sredstev. Tako ministrstvo za gospodarstvo kot ministrstvo za visoko šolstvo si prizadevata, da bi podpirali predvsem področja, na katerih se da zagotoviti dolgoročen razvoj.

Direktor GZDBK Franci Bratkovič je izpostavil pobudo za razvoj t. i. fotovoltaike na Dolenjskem. Predsednik uprave SID banke Sibil Svilan,vidi priložnost na področjih varovanja okolja in energetske učinkovitosti, pri čemer bo za tovrstne projekte namenjenih sto milijonov evrov. Projekt fotovoltaike bi lahko bil eden izmed projektov, ki bi pridobili tovrstno financiranje.

Nazaj