Gospodarska zbornica   Dolenjske in Bele krajine

Sekcije

Pomen računovodskega servisa

Uspeh št. 7

V starem Egiptu, na Kitajskem, v Grčiji in Rimu so bili glavni in edini uporabniki računovodskih informacij vladarji. »Računovodstvo« je obsegalo vodenje evidenc o premoženju, vladarji pa so ga uporabljali kot nadzor, osnovo za obdavčitev in kaznovanje prevar. V srednjem veku so uporabljali računovodske informacije predvsem trgovci. Izračunavali so stroške in dobiček ter na tej podlagi oblikovali cene. Številni primeri dokazujejo, da je bilo ugotavljanje dobička bistvena značilnost poslovnih knjig že v 16. stoletju.  Pa tudi veliko bankrotov 16. stoletja v Angliji je bilo prav zaradi pomanjkanja primernega knjigovodstva.

V Sloveniji je v letih do 2008, ko se je gospodarstvo uspešno razvijalo, kar 75 %  majhnih in mikro družb ter samostojnih podjetnikov zaupalo vodenje računovodstva zunanjim sodelavcem – računovodskim servisom.  V večini primerov lastniki zaradi gospodarskega razcveta, mogoče pa zaradi svojega neznanja, od računovodskih servisov niso zahtevali ne upoštevali informacij, ki bi bile potrebne za pravilno poslovno odločanje.  Delo računovodij ni veljalo ne za pomembno ne za cenjeno. Vendar je računovodski servis zelo pomemben poslovni partner svojega naročnika, saj:

  • pomaga pri poslovnih in finančnih odločitvah podjetnika,
  • opozarja na likvidnost in boniteto poslovnih partnerjev,
  • svetuje pri zavarovanju terjatev,
  • svoje znanje prenaša na lastnika podjetja in pripravlja zelo pomembne informacije ter s tem  omogoča širitev dejavnosti,
  • je sodelovanje računovodskega servisa z banko ali drugo finančno ustanovo v več primerih pomembno, če ne tudi odločilno pri pridobivanju kreditov in urejanju finančnih virov,
  • s svojim podpisom jamči, odgovarja za verodostojnost in pravilnost vsebine izdelanih poročil.

Lastnik, ki se zaveda pomena svojega poslovnega partnerja – računovodskega servisa – se razvija hitreje in z manj nihanj. Računovodskega servisa ne izbira po ceni. Servis je zanj pomemben člen, hkrati pa se naročnik zaveda, da je tudi od njega odvisno, katere informacije so zanj pomembne, kako pogosto jih bo od računovodskega servisa zahteval, koliko časa bo posvetil analiziranju poslovanja svoje dejavnosti in ali jih bo računovodski servis sposoben pripraviti.

Nazaj